open-navfaktor-logo
search
Licemjerstvo Putinovog režima
Dok roditelji ratuju protiv Zapada, djeca Kremlja tamo žive i troše milione
Dok njihovi roditelji ratuju protiv Zapada, djeca Kremlja su odrasla baš u zemljama čija društva navodno odbacuju.
13.04.2022. u 13:35
get url
text
Jelizaveta Peskova, Marija Putin i Polina Kovaleva

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, u govoru prošlog mjeseca, kritizirao je Ruse koji se mentalno ravnaju po Zapadu, optužujući ih da misle da su "viša rasa" i da rade za "kolektivni Zapad" s jedinim ciljem, a to je "uništenje Rusije".

- Ruski narod će uvijek razlikovati prave patriote od ološa i izdajnika i ispljunut će ih kao bubu koja im je slučajno uletjela usta - rekao je Putin.

Jedna od prvih porodica koja se veže za licemjerstvo i korupciju je ona Putinovog glasnogovornika Dmitrija Peskova. Sjedinjene Američke Države su sankcionirale Peskova, njegovu ženu i dvoje odrasle djece (iz prethodna dva braka), saopćivši da ta porodica vodi "luksuzan život nespojiv s Peskovim primanjima državnog službenika, koji je najvjerovatnije baziran na nelagalnom bogatstvu koje je stekao zahvaljujući vezama s Putinom", piše CNN. Najmanje dvoje njegove djece su odrasli u Zapadnoj Evropi prije povratka u Rusiju kao odrasli ljudi.

Ministarstvo finansija SAD-a nije ponudilo tačan iznos viška imovine i bogatstva Peskova, koji je 2020. godine zarađivao 173 hiljade dolara godišnje. On je viđen sa satom vrijednim 600 hiljada dolara na ruci, a za medeni mjesec izdvojio je 430 hiljada dolara mjesečno na jahti uz obale Sardinije, otkrila je Fondacija za antikorupciju zatvorenog opozicionara Alekseja Navalnog.

Žena, bivša žena i djeca Dmitrija Peskova u vlasništvu imaju luksuzna vozila i kuće vrijedne više miliona dolara širom svijeta, uključujući Rusiju i Francusku, što je u velikom kontrastu u odnosu na skoro 20 miliona Rusa koji žive u siromaštvu.

Jelizaveta Peskova, 24-godišnja kćerka Putinovog glasnogovornika, često je tema tabloida i veoma aktivna na društvenim mrežama, rekla je jednoj ruskoj televiziji da se bolje osjeća u "evropskom okruženju", a ruski obrazovni sistem je nazvala "pravim paklom".

Jelizaveta Peskova

Ona je kao dijete pohađala Ecole des Roches kod Pariza, čija godišnja upisnina iznosi otprilike četvrtinu plaće njenog oca, a kao vannastavnu aktivnost imala je časove letanja. Ona i njema majka kupile su stan u elitnom dijelu Pariza 2016. godine za blizu dva miliona dolara, prema Fondaciji za antikorupciju, ali te navode nije potvrdio CNN.

Ministar vanjskih pioslova Sergej Lavrov koji je 2017. godine tražio uspostavljanje "post-Zapadnog" svjetskog poretka svoju je kćerku poslao na prestižne univerzitete u Londonu i New Yorku.

Kćerka njegove djevojke objavljivala je slike iz austrijskih skijališta i s jahte oligarha, prema navodima Fondacije za antikorupciju.

Polina Kovaleva, koju je vlada Velike Britanije označila kao pastorku Sergeja Lavrova, iako nije zvanično oženjen njenom majkom, vlasnica je 5,8 miliona dolara vrijednog stana u Londonu. Stan u kvartu Kensington kupila je kada je imala 21 godinu. Lavrovljeva kćerka Ekaterina Vinokurova (39) pohađala je univerzitet Columbia u New Yorku, gdje je živjela 17 godina, prije nego je dobila diplomu na Londonskoj školi ekonomije. Obje su pod sankcijama britanske vlade.

Polina Kovaleva

Ni Putin nije izuzetak. Jedna od njegovih partnerica, koja mu je navodno rodila kćerku, postala je vlasnica 4,1 miliona dolara vijednog stana u Monacu, prema navodima ruskog nezavisnog medija Proekt.

Najstarija Putinova kćerka Marija, udata za nizozemskog biznismena, živi u 3,3 miliona dolara vijednom stanu u Nizozemskoj. Vila od osam spavaćih soba u francuskom Biarritzu povezana je s njegovom najmlađom kćerkom Katerinom, a kupio ju je njen bivši muž Kiril Šamalov. Obje Putinove kćerke su pod sankcijama Velike Britanije i SAD-a od prošle sedmice.

Putin je nedavno kritizirao Ruse koji imaju vile u Miamiju ili francuskoj rivieri rekavši da je njihov problem što su "tamo u svojim mislima, umjesto ovdje s našim narodom i Rusijom".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.