Doživotni zatvor

Dok odbrana najavljuje reviziju presude, ostali pitaju i gdje će Karadžić robijati

Objavljeno: 20.03.2019. u 23:21

Pravda zahtijeva da se Republika Srpka ukine, bila je jedna od reakcija 

Radovanu Karadžiću danas je izrečena pravosnažna presuda kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. 

Pravosnažna presuda izrečena je pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale, i to za genocid u Srebrenici, te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Gotovo sve iz prvostepene presude je potvrđeno, uključujući tačku optužnice za terorisanje i granatiranje građana Sarajeva, ali je konačna presuda u pogledu izdržavanja kazne umjesto 40 godina preinačena u doživotnu. 

Vijeće je smatralo da je kazna od 40 godina neadekvatna, kada se Karadžićeva kazna poredi s osuđenicima koji su dobili doživotne kazne zatvora. Žalbeno vijeće je, zbog čega su mnogi izrazili žaljenje, konstatovalo ispravno odluku da se Karadžić oslobodi za tačku optužnice koja se odnosi na njegovu krivicu za genocid 1992. u sedam općina na području BiH. Konkretno u Bratunacu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. 

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe. Međutim, njegov advokat Goran Petronijević, danas je izjavio da će, bez obzira što je presuda pravosnažna, zahtijevati reviziju presude. Taj proces, kaže, može trajati godinu-dvije nakon čega će se znati više.

Jedno od pitanja na koje još nema odgovora je gdje će Karadžić izdržavati kaznu. 

Glasnogovornica Mehanizma Helena Eggleston kazala je za BIRN BiH da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslan na izdržavanje kazne i da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum sa Mehanizmom. To podrazumijeva da Karadžić kaznu ne može služiti u nekoj od zemalja bivše Jugoslavije. 

Među najzanimljivijim reakcijama je bila i ona američkog profesora Francisa Boylea.

-Ponovo su Haški Tribunal, a sada i njegovo "Rezidualni Mehanizam" prikrili ulogu Srbije u organiziranju, orkestriranju, izdavanju naredbi i činjenju genocida nad Bošnjacima i Republikom Bosnom i Hercegovinom- kazao je Boyle.

- Pravda zahtijeva da se Republika Srpska ukine - poručio je Francis Boyle. 

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, smatra da je presudom Radovanu Karadžiću pravda djelomično zadovoljena. 

- Izostanak pravne kvalifikacije genocida za Prijedor, Bratunac, Zvornik, Vlasenicu, Sanski Most, Ključ i Foču, kao i cijelu BiH, ne umanjuje odgovornost naredbovaca i izvršitelja niti težinu zločina. Nakon današnje presude, klompletno ratno političko rukovodstvo RS-a presuđeno je za udruženi zločinački poduhvat, genocid i zločine protiv čovječnosti. Za ista zlodjela osuđen je i najveći dio vojnog rukovodstva. Te presudu ne doživljavam kao presude srpskom narodu već kao presude političkom projektu kreiranom od Miloševićevog režima u Beogradu, kojeg su u BiH provodili Karadžić i Mladić – izjavio je, između ostalog, Džaferović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prokomentirao je za Faktor presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, kojom je prvi predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. 

Izetbegović ističe da je izricanjem doživotne kazne Radovanu Karadžiću načinjen korak više ka pravednoj presudi za genocid počinjen u proteklom ratu diljem BiH.

- Nažalost, kvalifikacija genocida je zadržana samo za masakr u Srebrenici i nije proširena na Prijedor i druge općine koje su bile izložene sličnom karakteru i intezitetu zločina. Ipak, kroz proces koji je trajao godinama je temeljito utvrđena i zapisana istina o zločinačkom poduhvatu vojske na čijem čelu je stajao Radovan Karadžić i koja je počinila najbrutalnije povrede međunarodnog prava na tlu Evrope od vremena završetka Drugog svjetskog rata – kazao je Izetbegović za Faktor.

Komandant odbrane Srebrenice Naser Orić mišljenja je da je "trebalo suditi projektu uništenja jednog naroda, projektu koji je proizveo genocid, a zasigurno je tu 'mozak' bila Srbija". 

- Nisam zadovoljan, ovo za mene nije nikakvo zadovoljstvo, zato što je nepojmljivo da Srbija koja je bila agresor i na Hrvatsku i na BiH ostane nekažnjena, a svi znamo i postoje dokumenti da je bila centar svog zla koje je bilo na Balkanu. A sama presuda kao presuda - ja tu nemam pravo da komentarišem odluke sudskog vijeća- zaključio je Orić.

 Bivši član Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića imao je kratko pitanje, ali jasnu poruku - A na koliko godina je osuđen projekat?

Reakcije i sve što se dešavalo u srijedu, 20. marta, na dan isricanja presude Karadžiću, možete pročitati ovdje

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije