open-navfaktor-logo
search
Nesvakidašnji potez
Dok koronavirus hara: Bundesligaš svoj stadion ustupio za potrebe pčelara
Na prste jedne ruke mogu se nabrojati zemlje u kojima fudbal ne miruje zbog pandemije koronavirusa.
03.04.2020. u 21:05
get url
text

Proći će još vremena prije nego se "bubamara" zakotrlja na travnjacima najjačih evropskih fudbalskih liga.

I dok lopta miruje, priroda se budi. Najbolji primjer toga su dvije košnice pčela koje se nalaze na stadionu njemačkog bundesligaša Union Berlina.

Klub iz njemačke prijestolnice igra svoju prvu sezonu ikada u najjačem fudbalskom rangu svoje zemlju, no teško da su očekivali ovakav razvoj situacije.

Da im je neko ponudio 11. poziciju poslije 25 odigranih kola, rukovodstvo i fudbaleri Uniona, ali i navijači, sigurno bi je objeručke prihvatili.

Union je puno više od kluba vole reći njegove pristalice i simpatizeri, zahvaljujući čijem angažmanu je klub opstao u najtežim trenucima. Znaju navijači ovog kluba često organizovati različita druženja na travnjaku svog kluba, pa priča o pčelama i nije neko veliko iznenađenje.

- Union je pčelarstvo na stadionu odobrio prošle godine. Lijepo je što se pčele osjećaju dobro u doba dramatične smrti pčela - rekao je klupski glasnogovornik Christian Arbeit.

O košnicama pčela na stadionu brine Sascha Reick, kojem je pčelarstvo hobi, iako košnice nisu njegove.

- Sada počinje sezona. Kontrolišem pčele, pratim da li imaju dovoljno mjesta u košnicama i imaju li hrane - kaže za Bild.de pčelar Sascha Reick koji se brine o košnicama na stadionu Alte Försterei.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.