open-navfaktor-logo
search
Potresno
Dok je Handke primao "Nobela": Srebrenički inferno u znak sjećanja na žrtve
Šveđanka porijeklom iz BiH Larisa Cof interpretirala je Srebrenički inferno, kompoziciju napisana u spomen na žrtve genocida u Srebrenici
11.12.2019. u 09:25
get url
text
Protest u Stokholmu

Dok je u štokholmskom Konserthusu (Koncertna kuća) trajala svečanost uručenja Nobelovih nagrada za 2019, uključujući i nagradu za književnost Peteru Handkeu, građani porijeklom iz BiH organizirali su protestno okupljenje.

Okupljeni su minutom šutnje odali počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine kao i žrtvama ratnih djelovanja u cijeloj BiH.

Šveđanka porijeklom iz BiH Larisa Cof interpretirala je Srebrenički inferno, kompoziciju napisana u spomen na žrtve genocida u Srebrenici. Djelo koje govori o žrtvama iz perspektive jednog djetata koje je ostalo samo, najbolje oslikava koliko je užasno negirati zločin.

Tokom agresije na BiH Peter Handke podržavao je zločinački režim Slobodana Miloševića, a ostao je do danas jedan od apologeta zločinaca, pri tome negiravši i genocid u Srebrenici.

Na ovom skupu, Christina Doctare, švedska doktorica i novinarka koja je dobila Nobelovu nagradu 1988. godine za mir kao članica UN-novih mirovnih snaga, vratila je ovo prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.