open-navfaktor-logo
search
Bahato, bezobrazno...
Dok građane šalju u izolaciju, premijerovim saradnicima preporuka - perite ruke?! Mogu i u kafanu
Koronavirus u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine nije samo zdravstveno, nego i sigurnosno pitanje. Međutim, za Vladu, službe pri Vladi, zavode..., ovo je još jedano pitanje na kojem su demonstrirali bahatost.
14.07.2020. u 17:06
get url
text

Dok se građani Federacije, ali i cijele države, šalju u (samo)izolaciju u trajanju od 14 dana nakon kontakta sa osobama zaraženim koronavirusom, u slučaju Vlade FBiH i saradnika korona-pozitivnog premijera Fadila Novalića važe sasvim druga pravila. 

Naime, premijerovi bliski saradnici, po svoj prilici, nisu dobili uputu da idu u izolaciju. Pa je tako premijerov savjetnik Zoran Blagojević danas viđen u jednom ugostiteljskom objektu u Sarajevu. 

Ured za informiranje Vlade FBiH jutros je Faktoru dostavio odgovor u kojem se navodi da "među članovima i uposlenicima Vlade FBiH i federalnih ministarstava, nema masovnih testiranja na COVID-19 te da se testiranja rade samo u slučaju pojave nekih od simptoma koje izaziva koronavirus".

- Prema posljednjim informacijama, niko od članova Vlade FBiH nije u samoizolaciji, niti je obavijestio da ima neke od simptoma. Vlada i stručne službe Vlade, kao i Kabinet premijera FBiH, rade u punom kapacitetu, i uz pridržavanje higijensko-epidemioloških preporuka i mjera nadležnih službi - naveli su. 

Članovi premijerovog Kabineta, odnosno najbliži saradnici, sasvim sigurno su proteklih dana bili u kontaktu sa premijerom, boravili u istim prostorijma. Oni, kako je navedeno, treba da se pridržavaju "higijensko-epidemioloških preporuka i mjera nadležnih službi". To bi, po svoj prilici, trebalo značiti da im je rečeno da redovno peru ruke, drže distancu i da se jave ljekaru ako budu imali simptome!?

Na konkretno pitanje koje su to preporuke i mjere u slučaju premijerovih nabližih saradnika koji već jesu bili u kontaktu i ko je izdao te preporuke, iz Ureda za informiranje Vlade FBiH na čijem je čelu v. d. direktorice Samira Demirović, bahato preporučuju da informacije potražimo na drugom mjestu!? Dakle, pitanje upućeno Uredu nije bilo da objašnjavaju općenito epidemiološke mjere, nego da daju preciznu informaciju o konkretnom slučaju. Ili da budemo potpuno jasni - ko je odlučio da za premijerove saradnike i ostale građane u FBiH ne važe ista pravila?

- O tome šta je obuhvaćeno pod pridržavanjem higijensko-epidemioloških mjera, kao i o preporukama o samoizolaciji, možete se detaljno informisati u nadležnim institucijama, kao što su Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva i kantonalni zavodi za javno zdravstvo - odgovor je koji su ponudili iz Ureda.

Faktor iz primjera naše uposlenice, ali iz primjera drugih građana, zna da ljekari sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, bez obzira da li imaju simptome ili ne, šalju u kućnu izolaciju. Pa je tako, primjera radi, naša uposlenica nakon što je boravila u prostoriji sa zaraženom osobom poslana u 14-dnevnu izolaciju. 

Primjer novinarke iz Sarajeva (identitet poznat redakciji) čiji su roditelji pozitivni na koronavirus je identičan. Vidjela se sa roditeljima te su ona i cijela njena porodica morali u izolaciju dvije sedmice. 

- Mi smo prijavili da smo bili u kontaktu. Ljekar nam je rekao da idemo u izolaciju. Još nismo dobili rješenje o izolaciji, a prošlo je već sedam dana. Danas je prvi put dolazio policajac da nas obiđe. Formalno mi nemamo nikakvu obavezu da budemo u izolaciji, jer nam nikakv papir nije dostavljen. Radi se naprosto o tome da smo savjesni i sjedimo u kući sve vrijeme. Nemamo nikakve simptome. Policajac nam je čak rekao da se znalo dešavati da dobiju spisak ljudi koje trebaju provjeravati da li se pridržavaju izolacije kad je njima već istekao rok od 14 dana - rekla nam je novinarka. 

U prvom slučaju uposlenice Faktora, radi se o tome da je rok izolacije već na samom kraju, ali rješenje o izolaciji nije nikada dobila. 

VEZANI TEKST - Zaraženi se kreću bez izdatih rješenja: Krizni štab FBiH pozvao kantonalne organe da hitno djeluju

Da je doista tako potvrđuje i današnje saopćenje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva u kojem se navodi da pozivaju "kantonalna ministarstva zdravstva i krizne štabove, kantonalne uprave za inspekcijske poslove, zavode za javno zdravstvo i uprave policije.... za dosljedno postupanje u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i Zaključcima koje je Vlada FBiH donijela na sjednici 02. jula usvojivši Informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH". Oni u saopćenju čak navode da se zaražene osobe kreću u javnosti te da im se ne izdaju rješenja o izolaciji. 

Međutim, na dosljedno ponašanje treba pozvati i u slučaju Vlade FBiH, tačnije premijerovih najbližih saradnika, kojima očito nije rečeno da idu u izolaciju, dok s druge strane za "obične" građane važe suprotna pravila. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.