open-navfaktor-logo
search
Skupa obnova
Dok COVID-19 pustoši Indiju, premijer ulaže 1,8 milijardi dolara i u rezidenciju
Dok se bolnice u Indiji suočavaju sa nedostatkom kisika za oboljele od COVID-19, a umire na hiljade pacijenata, indijski premijer Narendra Modi nastavlja sa obnovom parlamenta u iznosu od 1,8 milijardi dolara koja uključuje i novu rezidenciju.
07.05.2021. u 08:49
get url
text
Narendra Modi

Odluka da se projekt nastavi u glavnom gradu New Delhiju razbjesnila je javnost i opozicijske političare.

Skupa obnova, poznata kao Projekt obnove centralne Viste, kategorizirana je kao "osnovna usluga", što znači da se gradnja može nastaviti čak i kada je zaustavljena većina drugih građevinskih projekata.

U toku su građevinski radovi na projektu obnove centralne Viste u Rajpatu, piše CNN.

Dvoje građana, uključujući jednog sa COVID-19 čija majka takođe ima virus, pokrenuli su u srijedu slučaj pred Visokim sudom u Delhiju pokušavajući zaustaviti izgradnju, koja se nastavlja čak i dok je glavni grad u blokadi.

Podnosioci predstavke tvrde da zgrade parlamenta ne predstavljaju osnovnu uslugu, a građevinski radovi mogli bi čak postati mjesto širenja Covida.

Viši sud ponudio je da se slučaj sasluša kasnije ovog mjeseca, ali su se podnosioci zahtjeva obratili Vrhovnom sudu, tvrdeći da niži sud "nije procijenio težinu" situacije.

Advokat Nitin Saluja u obraćanju Vrhovnom sudu istakao je da bi svako odgađanje moglo bi biti štetno za širi javni interes. Kazao je da će saslušanje najvjerovatnije biti u petak.

Indija je prijavila više od 3.000 smrtnih slučajeva COVID-19 u svakom od posljednjih nekoliko dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.