open-navfaktor-logo
search
Tako je govorio...
Dok čekamo rezultate izbora: Historijski Bidenov govor o BiH koji morate pogledati
Joseph Biden, po svemu sudeći budući predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, jedan je od onih prijatelja Bosne i Hercegovine koji su od samog početka agresije na našu zemlju stvari nazivali pravim imenom. Joe Biden među prvima je jasno ukazivao da su srpske snage planirale i činile genocid nad bošnjačkim stanovništvom. 
06.11.2020. u 19:02
get url
text

Bidenov govor iz decembra 1995. godine koji je bio jedan od njegovih najznačajnijih obraćanja o Bosni i Hercegovini u američkom Kongresu, nedavno je priredio, odnosno preveo na bosanski jezik, Ismail Ćidić, predsjednik organizacije Bosnian Advocacy Center. Ćidić trenutno i na postdiplomskom studiju na američkom univerzitetu Duke.

- Govor je dio rasprave senatora par sedmica nakon potpisivanja Daytona o Rezoluciji koja bi podržala Clintonov (Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a) prijedlog o slanju američkih vojnika u Bosnu kako bi čuvali mir jedan određeni period nakon kraja rata. Biden je izričito okarakterisao tu opciju kao "jednu od dvije loše opcije" i po ko zna koji put kritikovao Clintona što nikada nije htio promijeniti svoj stav i ukinuti "nemoralni embargo", te "naoružati bosansku vladu", kako je to Biden navodio - napisao je Ćidić nedavno u opisu videa koji je podijelio sa javnošću. 

Ukoliko već niste pogledali ovaj video, prilika je da to sada uradite. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.