open-navfaktor-logo
search
Apsurd
Dok čekaju odluku države: Rudnici u FBiH plaćaju desetke hiljada maraka putarine, a ne voze po javnim cestama
Rudnici u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) svakoga dana prave desetke hiljada maraka obaveza za putarinu na dizel gorivo, iako njihova vozila ne koriste javne ceste.
09.03.2023. u 07:51
get url
text
Površinski kop RMU "Banovići"

Razlog je što Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine još nije donio odluku kojom se količine goriva potrebne za direktnu proizvodnju oslobađaju plaćanja putarine.

Dizel za proizvodnju

Naime, još od 2012. godine praksa je da se količine dizela, potrebne za direktnu proizvodnju u rudnicima, odnosno za rad mašina i kretanje kamiona po površinskim kopovima, oslobode nameta koji iznosi 0,40 feninga po litru dizela.

Vlada Federacije BiH 8. decembra 2022. godine utvrdila je Prijedlog Upravnom odboru UIOBiH za oslobađanje rudnika u BiH od plaćanja putarine na dizel gorivo za 2023. godinu. Tu su navedene i količine dizela potrebne za proizvodnju svih 12 rudnika, a ukupna količina iznosi 34.909.375 litara, što uzimajući iznos putarine od 0,40 KM po litru, iznosi 13.963.750 KM.

Odluka Vlade FBiH u vezi s putarinama

- Naš trošak po osnovu putarina za dizel u prva dva mjeseca iznosi između 350 i 400 hiljada maraka, iako naša vozila ne izlaze na javne puteve. Kada će biti donesena odluka, ne znamo, ali nama je svaki dan trošak, jer mjesečno trošimo oko milion litara dizela - kaže Elvir Salihović, generalni direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) "Banovići".

Upravo na RMU "Banovići" odnosi se više od trećine količine dizela, koja je odlukom Vlade FBiH namijenjena za direktnu proizvodnju u rudnicima. Od ukupno 34,9 miliona litara, na RMU "Banoviće" otpada 13.178.503 litara dizela. Prevedeno u novac, bez odluke o oslobađanju putarine, oni bi na godišnjem nivou morali platiti više od pet miliona KM, a već su izgubili oko milion KM jer se odluka, nakon što bude donesena, ne može primjenjivati retroaktivno.

Po novoj proceduri, zahtjev za oslobađenje plaćanja putarine upućen je Vijeću za državnu pomoć BiH, koje treba da utvrdi predstavlja li oslobađenje plaćanja putarina državnu pomoć u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u BiH.

Na potezu institucije BiH

- Vijeće za državnu pomoć BiH tražilo je dopunu obrazaca za korisnke pomoći na koje se odnosi Odluka o oslobađanju od plaćanja putarine za 2023. godinu. Budući da ne raspolažemo traženim podacima, zahtjev je upućen resornim ministarstvima i entitetskim vladama da dostave potrebne podatke kako bi Vijeće za državnu pomoć BiH moglo dati svoje mišljenje. Tek nakon toga Upravni odbor UIOBiH može razmatrati ovu odluku - saopćeno je za Faktor iz kabineta Zorana Tegeltije, državnog ministra finansija i predsjedavajućeg Upravnog odbora UIOBiH.

Kada će odluka biti donesena, niko sa sigurnošću ne može reći jer je trenutno u lanac odlučivanja uključen čitav niz institucija koje ovise jedna o drugoj. Dok se to ne desi, rudnici, koji su u velikim finansijskim problemima, plaćaju dodatne namate ili prave nove dugove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.