open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Dok Biden jasno poručuje šta misli: Zašto Macron ne želi koristiti termin "genocid"
Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je da koristi termin "genocid" da opiše ruski rat u Ukrajini, tvrdeći da se protivi "verbalnoj eskalaciji".
14.04.2022. u 20:10
get url
text

VEZANI TEKST - Biden optužio Putina da je diktator koji je počinio genocid u Ukrajini

Upitan o korištenju tog termina od američkog predsjednika Joa Bidena, Macron je izjavio da "riječ genocid moraju zgovarati pravnici, a ne političari". 

Govoreći za francusku radio stanicu France Bleu, Macron je izjavio da je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u četvrtak i da će ponovo razgovarati s njim tokom dana. Kazao je da će učiniti "sve što je u njegovoj moći da okonča ovaj rat i da ostaje na ukrajinskoj strani".

Macron je ranije osuđivao ratne zločine u Ukrajini, i Francuska je poslala istražne sudije i policajce kako bi pomogli Međunarodnom krivičnom sudu, koji je pokrenuo istragu, prenosi AP.

Američki predsjednik Joe Biden ocijenio je akcije svog ruskog kolege Vladimira Putina u Ukrajini genocidom jer se pojavljuje sve više i više dokaza koji ukazuju na to. 

Biden je upotrijebio termin genocid tokom putovanja u Iowu. Objasnio je da je Putinove postupke nazvao genocidom jer je "postajalo sve jasnije da Putin samo pokušava izbrisati ideju da je čak i Ukrajinac".

Pojavljuje se više dokaza koji podupiru tu pretpostavku, zajedno s već otkrivenim zločinima ruske vojske. Međutim, naglasio je da pravni stručnjaci tek trebaju službeno potvrditi da Putinovi postupci predstavljaju genocid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.