open-navfaktor-logo
search
Do sada ništa nije nađeno
Dojave o bombama bile su u više od 100 sarajevskih škola, evakuisano 18.000 učenika
Nakon brojnih dojava o bombama u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo održana vanredna press konferencija premijera KS Edina Forte,  policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo Nusreta Selimovića ministrice osnovnog odgoja i obrazovanja KS Naide Hota-Muminović.
25.05.2022. u 13:32
get url
text

VEZANI TEKST - U mnogim sarajevskim osnovnim školama stigle dojave o postavljenim bombama

Press konferencija održana je ispred zgrade Vlade KS zbog dojave da je bomba postavljena zgradu KS.

Premijer Forto istako je kako do sada tokom pregleda objekata nije pronađeno ništa, te da se nada da će tako ostati nakon što se izvrši pregled svih objekata.

- Ali bez obzira na to svaka prijetnja će biti ozbiljno shvaćena – dodao je on.

On je zatim pozvao na staloženost, te da će javnost biti obaviještena čim policija bude imala više podataka.

Na pitanje novinara o kojem broju ustanova se radi, Forto odgovara kako nije siguran za tačan broj, ali da je on između 100 i 120 ustanova.

Ministrica Hota-Muminović naglasila je kako je Ministarstvo pd jutros u kontaktu sa direktorima i direktoricama, te da su oni preduzeli sve propisane korake postupanja u ovim situacijama.

Ona je pojasnila kako će direktori naknadno donijeti odluke o režimima nastave u saradnji sa policijom.

- Naravno, ovo su vanredne prilike, ali sigurna sam da će školsko rukovodstvo odgovoriti na ove intenzivne zadatke – rekla je ona ističući da očekuje kako će pregledi biti okončani danas.

Ministrica kaže da je otprilike oko 18.000 učenika bilo evakuisano jutros u prvoj smjeni.

VEZANI TEKST - Dojavljeno da je bomba postavljena i u zgradu Vlade Kantona Sarajevo i Kantonalni sud

Policijski komesar Selimović kazao je kako Uprava policije MUP-a u saradnji sa više policijskih agencija intenzivno radi prvi korak, a to je pregled svih objekata koji su zaprili ovu prijeteću poruku. Ništa do sada nije pronađeno, očekujemo da će tako ostati do kraja. Nastojat ćemo obaviti u što kraćem roku – kazao je on.

On je naveo kako je danas održan hitan sastanak Kantonalnom tužilaštvu, te da prema do sada raspoloživim informacijama sve ukazuje na to da bi se moglo raditi o krivičnom djelu terorizma koje, dodaje on, tako biti i tretirano.

On je pojasnio da su jutros zaprimljene i dvije dojave koje nisu vezane za ovaj slučaj. One su upućene putem telefona i odnose se na zgradu Općine Centar i zgradu Općinskog Suda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.