Kao jedna od tema trebalo bi biti i formiranje Vijeće ministara. Kako piše srpskainfo.com, upravo bi Konaković mogao postati novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ovaj medij dalje navodi da to znači da se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ipak odrekao te fotelje, iako je u više navrata proteklih mjeseci tvrdio da će "Srbin biti na čelu diplomatije, odnosno Ministarstva vanjskih poslova BiH".

VEZANI TEKST - Da li će Konaković i Nikšić dati Čoviću namjensku industriju i kontrolu nad proizvodnjom struje?

Upravo je Konaković prije nekoliko dana boravio u Laktašima gdje se susreo s Dodikom i kako je kasnije kazao, "razgovarao o uspostavi vlasti". I čelnik HDZ-a Dragan Čović je nedavno izjavio kako se uskoro kreće s kadrovskom križaljkom te da je "naša želja da imamo ovoga puta i ministarstvo energije, industrije i rudarstva u Vladi Federacije BiH".

Faktor je jučer objavio kako Čović ustvari želi da se ovo ministarstvo razdvoji, te naprave dva - jedno koje bi pokrivalo samo rudarstvo koje se suočava sa stalnim problemima rudara, štrajkova i ono bi pripalo NiP-u, a energija i industrija Čoviću.

Možda je upravo ova neprincipijelna politička trgovina otvorila ministarska vrata Konakoviću.