open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Dogovoren nastavak sjednice, zastupnici iz SNSD-a se vraćaju u Parlament BiH
Dogovoren je nastavak sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta 19. aprila nakon što su je napustili zastupnici stranaka iz RS-a.
11.05.2023. u 14:19
get url
text
Parlament BiH

VEZANI TEKST - Zastupnici iz RS-a napustili sjednicu Parlamenta BiH zbog zajedničke izjave o državnoj imovini

Ova sjednica će biti nastavljena 24. maja, što nam je potvrđeno i iz kabineta Nebojše Radmanovića (SNSD), drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma.

Dogovor je postignut na sjednici kolegija ovog doma kojeg čine predsjedavajući Denis Zvizdić (NiP) i njegovi zamjenici Radmanović i Marinko Čavara (HDZ).

S obzirom na to očekuje se da zastupnici iz RS-a, barem kada je u pitanju SNSD, budu na sjednici.

U PDP-u su kazali da još nisu dobili obavijest o nastavku sjednice i dnevnom redu, a kada to dobiju, o svom djelovanju će odlučiti na sjednici Kluba zastupnika SDS-PDP-Za pravdu i red.

Moguće je da će i Dom naroda zakazati sjednicu za kraj maja s obzirom na to da su posljednju održali 18. aprila kada je rečeno da bi naredna okvirno trebala biti krajem maja.

Zastupnici stranaka iz RS-a su sjednicu 19. aprila napustili negodujući zbog zajedničke izjave o državnoj imovini Bosne i Hercegovine koju su usaglasili i potpisali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik NS-a Edin Forto, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i predsjednik SBiH Semir Efendić.

Na toj sjednici je usvojen dnevni red, a uslijedila je burna rasprava povodom zakona o graničnoj kontroli kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH, a potom i verbalni obračun Sanje Vulić, predsjedavajuće Kluba zastupnika SNSD-a, sa Zvizdićem, kada se povuklo i pitanje zajedničke izjave.

Sve to je prethodilo napuštanju sjednice koja je i prekinuta.

Dva dana kasnije održan je sastanak predstavnika stranaka u RS-u kada je najavljeno potpisivanje zajedničke izjave kao odgovor na izjavu političara iz Federacije BiH o pitanju državne imovine.

VEZANI TEKST - NSRS ne može obavezati sudiju da se povuče, a i bez Kneževića Ustavni sud BiH može raditi

U toj izjavi je definisano, između ostalog, da RS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje odluka na nivou BiH dok Vlada RS-a i nadležni odbori NSRS-a daju za njih saglasnost, da RS obavezuje sudiju Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da obustavi rad dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, definiranje granične linije između entiteta, spomenut je sporazum o mirnom razduživanju... 

Na dnevnom redu prekinute sjednice Zastupničkog doma ostalo je da se glasa o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje je predložio Klub zastupnika SDA, a koje sprečavaju povećanje plaća funkcionera. No s obzirom na protok vremena, primjena zakona je upitna sve i da bude usvojen u oba doma Parlamenta BiH.

Na tom dnevnom redu bile su, između ostalog, i dopune Krivičnog zakona BiH koje predviđaju zatvorske kazne za narušavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine, te izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.