open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Vladi
Dogovoren nastavak isporuke gasa Federaciji BiH
Ugovor je potpisan i neće biti problema sa gasom. Gasa ima, kao što ga je bilo do ove minute, rekao je Salkić  
02.10.2019. u 20:42
get url
text

Višesatni sastanak koji se održavao u Sarajevu zbog obustave transporta plina u FBiH okončan je dogovorom o nastavku isporuke gasa Federaciji BiH. BH-Gas i Gas promet su potpisali Ugovor o transportu gasa za FBiH, čime su stvoreni uvjeti da se odblokira gasovod prema Sarajevu.  

O kako maratonskim pregovorima se radilo govori podatak da je press konferencija poslije sastanka bila planirana danas u 15.00 sati, ali da je umjesto toga počela tek nešto prije 21.00 sat. 

Sastanku koji je trajao cijelo popodne u Vladi FBiH prisustovali su federalni premijer Fadil Novalič, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić,  pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Todorović, direktor  "Gas prometa" Milomir Draganić te predstavnici Delegacije Evropske komisije.

Do susreta je došlo nakon što je zvorničko postrojenje kompanije Gas promet jučer obustavilo transport gasa prema Federaciji BiH. Iz RS-a kao razlog navode da BH-Gas nije obnovio ugovor za narednu godinu. Iz Gas-prometa željeli su da se ugovor o transportu gasa potpiše kao ugovor između dvije države, a ne dva entiteta, što je za FBiH neprihvatljivo.

{$galerijaFotografija}

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, kazao je na konferenciji za novinare da je danas "postignuto ono što se odavno pregovara". 

- Postigli smo sporazum koji je u najboljem interesu i države i entiteta. Ugovor je potpisan i neće biti problema sa gasom. Postigli smo ono što se već odavno pregovara. Gasa ima, kao što ga je bilo do ove minute - rekao je Salkić.  

Direktor  "Gas prometa" Milomir Draganić je potvrdio da će dati nalog da se gas pusti i ide za potrošače u Federaciji BiH. 

- Tačno je da je bilo ugroženo snabdjevanje gasa zbog nedefinisanja uvjeta transporta između dvije kompanije i moram da vas obavijestim da smo konačno riješili taj problem i ja ću odmah dati nalog da se oslobode sve pretpostavke. Da se gas pusti i da normalno ide za potrošače iz čitave Bosne i Hercegovine, i u Federaciji i u Republici Srpskoj - rekao je Draganić.

Na novinarsko pitanje zašto je bilo potrebno sedam sati da se postigne dogovor i potpiše ugovor, Draganić je kazao da je kompromis bio potreban jer su različita zakonodavstva u FBiH i RS. On je rekao da RS imaj zakon o gasu, regulatore, tarife, otvoreno tržište, a da FBiH ima samo uredbu.

- Isto pitanje se tretira s različitog aspekta, zbog čega je bilo potrebno postići kompromis - kazao je on.  

Zajednička ocjena učesnika sastanka je da na državnom nivou treba postojati zakon o gasu. 

- Kompanija BH- Gas je u posljednja 24, odnosno, 48 sati potpisala ugovor sa Srbijagasom i definisala razdvajanje transportnog sistema kroz Srbiju i dijela Republike Srpske na dva transportna toka ili dvije cjeline.  Dakle to je transport kroz Srbiju i transport od ulaza na Šepak do primopredajnog mjesta u Zvorniku. Jedan od mogućih razloga dolaska u ovakvu situaciju jeste neusvajanje zakona o plinu na državnom nivou - rekao je Nermin Džindić, federalni ministar energije rudarstva i industrije i dodao: 

- Nažalost imamo blagu kočnicu na Vijeću ministara BiH i resornom ministarstvu Mirka Šarovića. Očekujem od ministra Šarovića da taj zakon pusti u proceduru - poručio je Džindić.

Na novinarsko pitanje zašto su građani morali ponovo prolaziti kroz agoniju zbog gasa, Salkić je kazao da su pojedini mediji stvarali paniku. 

- Evo odgovoriću vam. Vlada Nermina Nikšića je 2015. godine prepustila da se sve ovo razvalli. Mi smo pregovarali tri godine i uspjeli sa kolegama iz RS-a da donesemo rješenje u interesu države. Danas imamo riješen problem. Neki mediji su stvarali paniku. Gasa ima. Na terenu smo stvorili osnov da se donese državni zakon. Neće se više dešavati da neko prijeti zatvaranjem gasa. To je danas bio cilj ovih pregovora - rekao je Salkić. 

Press vlade FBiH 02.10.2019
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.