open-navfaktor-logo
search
Makedonija
Dogovor sa Grčkom nije prošao na referendumu, politika Zaeva pala
Na referendumu je prema podacima Državne izborne komisije (DIK), do 18,30 sati glasalo samo 34,09 posto birača
30.09.2018. u 22:17
get url
text

Vođa VMRO-DPMNE Hristian Mickoski na večerašnjoj konferenciji za novinare kazao da je da dogovor s Grčkom nije prošao na referendumu.

- Makedonija je danas rekla da dogovor ne prođe, imamo duboko neuspješan referendum, politika Vlade i Zorana Zaeva je doživjela debakl, danas je Makedonija zaista pobijedila. Broj građana koji nisu podržali ovaj sramotni dogovor, odnosno broj građana koji su ostali uzdržani od glasanja ili glasanja protiv dogovora drastično je veći od onih građana koji su glasali za dogovor. Činjenica je da dogovor sa Grčkom nije dobio zeleno svjetlo - rekao je lider VMRO-DPMNE. 

Također je naglasio da su premijer Makedonije Zoarn Zaev i njegova vlada delegitimisani i da je njihova politika pala. 

- Narod je na nogama, a niko do sada nije pobijedio narod. Danas je narod dao svoj dragojcen sud da su Zaev i njegova vlada delegitimisani, nova društvena realnost pokazuje da su Zaevska politika i vlada pali, a to je jasno većem dijelu građana Republike Makedonije. A od danas je to veoma jasno i Zaevu - rekao je Mickoski. 

Mickovski je poslao poruku i novinarima, kako je rekao, spinerima vlasti. 

- Dva mjeseca ste širili neistinu, dva mjeseca ste naručivali ankete, kolektivnu hipnozu, želeći da manipulišete sopstvenim narodom. Znači, rekli ste da sam se složio sa Zaevom. To je razočaralo narod da će se VMRO raspasti. Onda sam bio nečija lutka, nečija proširena ruka. Evo  ja stojim ovdje, i možete me pogledati u oči. I kažem vam i danas, Makedonija će pobijediti i nastavit će da pobjeđuje - rekao je Mickoski. 

Podsjećamo, na referendumu je prema podacima Državne izborne komisije (DIK), do 18,30 sati glasalo samo 34,09 posto birača. Građani su odgovarali na referendumsko pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora između Makedonije i Grčke?".

 Od 43,47 posto obrađenih glasova, 90,62 posto glasalo "za" na referendumu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.