Sadik Ahmetović, aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik lokalnog Nezavisnog bloka, stranke Senada Šepića, u Srebrenici, oglasio se jučer povodom tvrdnji da je s Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a, dogovorio formiranje nove skupštinske većine u tom gradu. Zauzvrat, kako je Faktor ranije pisao, Ahmetović je zajedno sa Pokretom demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića obećao Dodiku da će lobirati kod Bošnjaka da glasaju za njega u utrci za Predsjedništvo BiH.

VEZANI TEKST - Izborna trgovina bošnjačkim glasovima: Sve o dogovoru Dodika, Kukića i Ahmetovića o Srebrenici

-Nezavisni blok, ni mene lično pretjerano i ne interesira ko će od dva suprotstavljena, takozvana srpska bloka, pobijediti na narednim Općim izborima. Oba bloka su pokazala da su u praksi isti prema Srebrenici, da falsificiraju historiju, da negiraju stradanje Bošnjaka, da nam ne daju pravo na bosanski jezik te da niko od njih ne priznaje genocid. U ovom posljednjem su se lijepo usaglasili na sjednici Skupštine RS-a kada je trebalo donijeti zaključak da se poništi broj od osam i po hiljada ubijenih Bošnjaka na području Podrinja – navodi Ahmetović u svome saopćenju za javnost.

Ahmetović ne vidi ništa sporno u svome djelovanju, osim što pokušava stvoriti sliku o sebi kao nekome ko je neutralan i ne lobira za bilo koga, Mladena Ivanića ili Milorada Dodika.

-Svi oni koji me napadaju da sam "izdao" Bošnjake, trebaju da znaju da ću poslije izbora, nadam se u svojstvu potpredsjednika RS, morati da sjednem i razgovaram ili s Mladenom Ivanićem ili s Miloradom Dodikom, ili aktuelnim kandidatima za predsjednika RS-a. Kako god, oni će biti legitimni predstavnici srpskog naroda na najvišim funkcijama u ovom bh. entitetu – navodi, između ostalog, Ahmetović u svome reagiranju.

Međutim, da Ahmetović ni izbliza nije tako neutralan kako tvrdi i da su navodi o njegovim dogovoru sa Dodikom da smijene SDA-ove kadrove u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Srebrenice i bošnjačkim glasovima ustoliči Dodika u Predsjedništvo, dokazuje i Facebook prepiska koja je u posjedu Faktora. Radi se o prepisci između Radomira Pavlovića Lale, predsjednika srebreničkog SNSD-a i jednog Srebreničanina. Prepiska je vođena 5. septembra.

Osoba koja je vodila prepisku sa Pavlovićem, sugerira mu kako je nova skupštinska većina korak nazad i kako se “taman stabilizovalo”. Pavlović kaže kako će vidjeti šta je Dodik rekao Mladenu (Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice op. a.). Na kraju prepiske Pavlović kaže: “Meni Košarac saopštio, on i Sadik bili”. Podsjećamo, Faktor je ranije pisao kako je Ahmetović na dogovore kod Dodika išao u pratnji Staše Košarca, SNSD-ovog zastupnika u Parlamentu BiH.