open-navfaktor-logo
search
Nakon obustave
Dogovor apotekara i Vlade: Pacijenti u TK od danas ponovo mogu dobiti lijekove na recept
Dogovoreno je da se nakon donošenja Finansijskog plana ZOO, a retroaktivno od prvog januara ove godine, iznos naknade za izdavanje lijekova sa esencijalne liste poveća sa trenutne 1 KM sa PDV-om, na 1,5 KM sa PDV-om
03.01.2020. u 15:37
get url
text
Detalj sa sastanka u Vladi TK

Pacijenti sa područja Tuzlanskog kantona od danas ponovno u apotekama mogu dobiti "lijekove na recept".
Rezultat je ovo dogovora koji je postignut na jutrošnjem sastanku delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Vlade TK.

Naime, dogovoreno je da se nakon donošenja Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, a retroaktivno od prvog januara ove godine, iznos naknade za izdavanje lijekova sa esencijalne liste poveća sa trenutne 1 KM sa PDV-om, na 1,5 KM sa PDV-om.

Prvobitni zahtjev apotekara bio je da se iznos naknade poveća na 1,5 KM bez PDV-a, ali je, uvažavajući finansijske mogućnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja dogovoreno da to bude nešto niži iznos.

- Vlada je od samog početka u potpunosti razumjela zahtjev farmaceuta i nastojala im izaći u susret. Međutim, zbog objektivnih okolnosti u Zavodu zdravstvenog osiguranja, a kao rezultat kojih je Zavod godinu započeo bez donesenog Finansijskog plana, odnosno sa privremenim finansiranjem, Vlada i resorno Ministarstvo zdravstva su imali "vezane ruke" i nismo mogli pravovremeno donijeti potrebne odluke. I današnji dogovor je rezultat međusobnog povjerenja, jer konačnu odluku o Finansijskom planu Zavoda treba da donese Skupština TK - kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Premijer Denijal Tulumović rekao je da je današnji dogovor rezultat je višemjesečnih razgovora.

- Nažalost zbog nesporazuma kojeg smo imali bili smo u situaciji da je jučer bilo obustavljeno izdavanje lijekova. Evo već prvi radni dan smo reagovali i našim pacijentima omogućili da preuzmu svoje lijekove. Nakon dužeg bolovanja na kojem je bio prethodni direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja, novoimenovani direktor Zavoda je tek od prvog januara stupio na dužnost, tako da smo danas riješili ovaj problem - kazao je premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, ističući da je najbitnije da pacijenti već od danas u apotekama mogu preuzeti svoje propisane lijekove

Vršilac dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Emir Nuhanović je, govoreći o finansijskim mogućnostima Zavoda, istaknuo da je Zavod do sada za finansiranje ove naknade izdvajao oko 2,6 miliona KM, dok će, uvažavajući današnji dogovor, za to izdvajanje u budućem periodu biti potrebno 4 miliona KM.

- To je finansijski zahtjev kojeg će Zavod moći da podnese - naveo je Nuhanović.

Predstavnici Komore magistara farmacije su izrazili zadovoljstvo danas postignutim dogovorom, te su odmah nakon sastanaka obavijestili apoteke da nastave sa izdavanjem "lijekova na recept".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.