open-navfaktor-logo
search
Navijački obračuni
Dođu u 20, a izađu u 70. minuti: Huligani, krivi ste sami!
Kada su u pitanju huliganski obračuni, uglavnom se radi o dogovorenim tučama ili klasičnim sačekušama
26.09.2019. u 21:24
get url
text

Osam uhapšenih huligana, pet oštećenih kombija i jedna povrijeđena osoba, epilog je sinoćnjeg obračuna navijača na autoputu u blizini petlje Butila u Sarajevu.

Utvrđeno je da su navijači Željezničara (Manijaci) napravili sačekušu navijačima Zrinjskog (Ultrasima). Mostarci su napadnuti po povratku iz Tuzle, gdje je Zrinjski igrao protiv Slobode.

Osuda je ubrzo stigla. Oglasio se mostarski klub, oštro osudio napad na svoje navijače, uz vjerovanje da će odgovorni za napad vrlo brzo biti pronađeni i procesuirani.

Napad i jeste za osudu, ali iz Zrinjskog su ostali nijemi prošle srijede, kada su njihovi fanovi "naoružani do zuba" krenuli na gostovanje u Gradačac. Policija je od Ultrasa na cesti M-17 oduzela 68 drvenih i četiri metalne palice, uz jednu fantomku i šest bengalki, odnosno baklji. Tada je, vjerovatno, spriječen dogovoreni obračun navijačkih grupa.

FOTO: Bljesak.info

Podsjetimo, Zrinjski je gostovao kod Zvijezde u Gradačcu, dok su u "neposrednoj" blizini boravili navijači Borca (Orašje) i navijači Veleža (Gračanica).

Kada su u pitanju huliganski obračuni, uglavnom se radi o dogovorenim tučama ili klasičnim sačekušama.

Huligani komuniciraju putem raznih navijačkih foruma ili zatvorenih grupa na društvenim mrežama, gdje dogovaraju mjesto i vrijeme sukoba. Naravno, poštuje se i navijački kodeks u kojem nije dozvoljeno koristiti vatreno i hladno oružje. Kod sačekuša jedna navijačka grupa presreće drugu, uglavnom na cestama u nenaseljenim mjestima, ali dogodi se i poneki izuzetak.

Tako su se u maju ove godine navijači Sarajeva (Horde zla) i Želje (Manijaci) "sasvim slučajno" sreli u Olovu i poput drumskih razbojnika u potpunosti zatvorili ovaj grad. U tuči su tada korištene letve, kamenje i pirotehnička sredstva. Povrijeđeno je nekoliko navijača. Bordo tim je gostovao u Banovićima, a Željo u Bijeljni.

U julu ove godine policija je u Hrasnici spriječila mogući sukob navijača Veleža i Želje. Mostarci su naoružani palicama pokušali ući na stadion, ali su zaustavljeni na glavnom ulazu.

Navijači u Bosni i Hercegovini često se žale što na vrijeme ne dolaze na gostujuće stadione. Praksa je da na mečeve stižu sa zakašnjenjem, a da odlaze mnogo prije nego što sudija odsvira kraj. Potrošeni novac, "pregaženi kilometri" i činjenica da se fudbal igra zbog navijača su uzaludni, ali zbog svega krivicu snose i (uglavnom) profesionalni huligani koji se kriju "pod maskom" navijača.

Policija koristi oprobani recept jer su i dalje svježa sjećanja na ubijenog navijača Sarajeva Vedrana Puljića u Širokom Brijegu. A niko ne želi da se to ponovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.