open-navfaktor-logo
search
"Briga za RS"
Dodiku zasmetala Strategija odbrane Srbije: Nisu to morali napisati, tražit ću da skinu
RS, dodao je, nema razloga da se plaši za stabilnost i mir, a jedina stvar kojoj će se morati daleko rigoroznije pristupiti je pitanje reforme obrazovanja
27.12.2019. u 13:34
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik se usprotivio Strategiji odbrane i nacionalne sigurnosti Republike Srbije, u kojoj se, između ostalog, navodi i obaveza zaštite bh. entiteta RS.

Dodiku je, kako je kazao na današnjem prijemu povodom 9. januara, zaparalo da u toj Strategiji piše da će se podržati RS koja ostaje u sastavu BiH.

- Mislim da nisu morali to ni pisati. U svakom slučaju ću tražiti od njih da probamo to skinuti. Ne zato da bi pravili nered, ovo je samo borba i da pokažemo da smo mi ti koji vladaju svojim životima. Pokazali smo to, ponekad to malo boli – kazao je Dodik.

RS, dodao je, nema razloga da se plaši za stabilnost i mir, a jedina stvar kojoj će se morati daleko rigoroznije pristupiti je pitanje reforme obrazovanja.

- Danas djeca, nakon što završe srednju školu, sigurno ne mogu da se nose sa onim što jeste konkurencija na tom nivou. Cilj je da naše obrazovanje stavimo u funkciju konkuretnosti, ne samo sa zemljama okruženja, nego i šire. Uvjeren sam da to možemo uraditi – izjavio je Dodik.

Dodik se zahvalio "generaciji ljudi koji su stvorili RS", pa je u tom kontekstu pozdravio ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

- Sada ima onih koji to drugačije vide, ali ima nas koji ostajemo privrženi bazičnoj ideji koja je samostalna, odlučuje o svojim resursima, republike koja zna kud ide – izjavio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.