open-navfaktor-logo
search
Čelnik SNSD-a
Dodiku ponestalo novca: Traži 800 miliona KM od Centralne banke BiH
Bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska očigledno nedostaje novca jer je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji u Lukavici potencirao da Centralna banka Bosne i Hercegovine entitetima pruži mogućnost da raspolažu sa 800 miliona KM, kako Dodik kaže, viška u ovoj državnoj finansijskoj instituciji. 
23.02.2022. u 16:08
get url
text

- U Centralnoj banci BiH ima 400 miliona eura više nego što imamo emisiju. Predlažem Izmjene zakona o Centralnoj banci BiH koji će dozvoliti da se domaćim vrijednosnim papirima može trgovati na bh. tržištu.

- Da od ovih 400 miliona bude doznačeno ili prodato entitetima sa jednim ciljem, a to je formiranje robnih rezervi. Treba hitno djelovati, ja ću predložiti da se izmijeni ovaj zakon i dobit ćemo novac sa pokrićem i da osiguramo robne rezerve. Pokrećem inicijativu koja je u skladu sa evropskim propisima i ne ugrožava ugovor o stabilizaciji - poručio je Dodik, čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Pored toga, Dodik je ponovio da BiH treba ostati neutralna kada su u pitanju odnosi Rusije i Ukrajine. Istakao je da će biti protiv mogućnosti da se BiH priključi Zapadu u sankcijama protiv Moskve zbog priznavanja ukrajinskih regija Donjecka i Luganska.

Također, Dodik je optužio je članove Srpske demokratske stranke koji su visokorangirani da su sarađivali s kriminalcima, a lidera ove partije Mirka Šarovića da je blizak s Đorđem Ždralom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.