open-navfaktor-logo
search
Završena Sjednica NSRS
Dodikovi zastupnici i privjesci iz opozicije izglasali: Krivično djelo "povreda ugleda RS-a", Inzkove odluke "ne prihvataju"
Zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su danas na posebnoj sjednici Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS-a kojim se uvodi novo krivično djelo "povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda", a kojom je propisana kazna i do 15 godina zatvora za nazivanje RS-a i srpskog naroda "genocidnim i agresorskim".
30.07.2021. u 17:16
get url
text

Zastupnici NSRS usvojili su i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavika.

U pitanju su nametnute dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojom se zabranjuje negiranje genocida.

- Oba zakona usvojena su glasovima svih zastupnika – ustvrdio je Čubrilović.

Pored toga, usvojen je i jedan zaključak kojim se prihvataju zaključci koje su potpisali predstavnici političkih partija.

Predsjednici političkih partija u RS-u danas su potpisali zaključke u kojima se ističe:

- Odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim.

- Ne postoje uvjeti za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (institucije Bosne i Hercegovine), Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona.

- Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.

- Valentin Inzko je trebao da uradi nešto da Srbima pokaže da nije instrument u rukama bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Nažalost, nije to uradio. Odgovornost za sve što se zbiva je njegova. Nije jasno zašto je ovim otežao posao svog nasljednika. Nećemo dopustiti nikome da nas naziva genocidnim i vrijeđa narod koji je istinska žrtva genocida u Drugom svjetskom ratu... To su danas svojom odlukom potvrdili svi zastupnici čije je sjedište stranaka u Republici Srpskoj – dodao je Čubrilović.

Rekao je da je odgovor iz RS-a jedinstven i decidan.

Poručio je da je srpski narod konstitutivan u BiH, i da ne pristaje da ga ponižavaju i optužuju.

- Pokazali smo da je ovo crvena linija i da nema više optuživanja RS-a. Ovih dana svi su pokazali svoj jedinstven stav – rekao je Čubrilović.

Poručio je da slijedi i donošenje novih odluka i zakona ako se bude nailazilo na prepreke i ukoliko neko na području RS-a bude pokušavao raditi nešto suprotno upravo usvojenim zakonima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.