open-navfaktor-logo
search
Govor mržnje
Dodikovi sljedbenici pucaju, Tužilaštvo šuti i ne bavi se svojim poslom
Nešto više od mjesec dana nakon što je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik ezan sa džamija nazvao "arlaukanjem", zabilježene su prve konkretnije posljedice njegove izjave.
24.08.2018. u 21:27
get url
text

Motivirao je Dodik svojom izjavom dvojicu Banjalučana, koji su svoj "kritički stav" naspram učenja ezana sa džamija iskazali pucanjem na Ferhadiju iz vatrenog oružja. Naknadno su se pravdali tvrdnjom da su pucali u zrak, u šta će im "objektivni i nepristrasni" MUP RS-a nesumnjivo povjerovati.

Iako je izjava Milorada Dodika savršen primjer izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kažnjive prema Krivičnom zakonu BiH i potvrđene u praksi posljednjim napadom na banjalučku džamiju, Tužilaštvo BiH, očigledno, nema namjeru baviti se svojim poslom.

Iako je sporna Dodikova izjava zapravo samo kontinuitet njegovih javnih istupa kojima izaziva nacionalnu i vjersku mržnju, Tužilaštvo BiH dosljedno je u svojoj praksi ignoriranja ovih zakonski kažnjivih krivičnih djela u režiji stranačkih zvaničnika čiji kadrovi rukovode pravosudnim institucijama BiH.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) će uskoro birati novog/starog glavnog državnog tužioca, a za ostanak na toj poziciji izuzetno je zainteresirana aktuelna vršiteljica te dužnosti Gordana Tadić. S obzirom na neupitne političke veze članova VSTV-a i uslovljenost njihovih poteza potrebama politike, nesankcioniranje Milorada Dodika odlična je pretpostavka za ponovno dobijanje podrške i obnovu mandata na čelu Tužilaštva BiH.

Da se ugodna i jako dobro plaćena pozicija slučajno ne ugrozi, izostala je konkretna reakcija na govor mržnje člana Glavnog odbora SNSD-a Rajka Vasića.

- Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku – napisao je Vasić na svom Twitter profilu uoči obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Da bi u ovoj prijetnji prepoznali ono što ona jeste – prijetnja i govor mržnje, Tužilaštvo BiH je, potvrdili su Faktoru, zatražilo "međunarodnu pomoć", iako ne sumnjamo da u toj instituciji postoje ljudi obdareni sposobnošću čitanja.

VEZANI TEKST - Nije satira: Tužilaštvo BiH traži međunarodnu pravnu pomoć za Vasićev tvit

Najveću odgovornost za etničke tenzije koje se multicipliraju uslijed izjava političkih zvaničnika, pored njihovih autora, imaju i pravosudne institucije koje takve izjave ignoriraju te bi iste te pravosudne institucije, zadužene za sankcioniranje govora mržnje, snosile odgovornost za eventualnu eskalaciju narušenih odnosa i tenzija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.