open-navfaktor-logo
search
Važno
Dodikova poruka za sve građane koji do subote žure da uđu u BiH
- Veoma važno je reći da je najveća opasnost od neodgovornih pojedinaca. Većina ljudi se ponaša fer i korektno, ali ima pojedinaca koji to ne poštuju, poručio je nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci povodom epidemije korona virusa član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
19.03.2020. u 15:28
get url
text

- Čuli smo informaciju da je iz Slovenije došao autobus radnika koji su radili u restoranu čiji je gazda pozitivan na virus, a radnike je otpustio. I oni su došli. Pokušavamo riješiti problem tranzita roba, Evropa je zatvorila granice. Pokušavamo naći način da ne stane život - dodao je Milorad Dodik.

Dodik je kazao da očekuje da će banke ispoštovati odluku o obustavi obaveze vraćanja kredita.

- U najmanje tri mjeseca da se obustavi i stavi moratorij na vraćanje kredita za fizička lica koja to ne mogu. Ima onih koji mogu i njima ne treba obustavljati. Dobro bi bilo da se angažuju i dodatna sredstva, centralne banke svih zemalja u se organizovale. To govori o potrebi da i naša Centralna banka ima uvid u to, a ne da bude konzervativna, ali rekao sam da ako Predsjedništvo donese odluku o tome, to će i uraditi - kazao je Dodik. 

Kada je riječ o dolascima građana BiH, poručio je kako očekuje da će šatori biti rješenje. 

- Ali očigledno je da će naše građane iz drugih zemalja deportovati. Moramo naći neke druge izbore kao što je iznajmljivanje nekih objekata ili vidjet ćemo. Mjere će morati biti rigorozne. Nama je virus ušao iz Italije, sada najviše dolazi iz Slovenije, Austrije i Njemačke. Vjerujem da će mjera biti rigorozna i da se moraju poštivati mjere od karantina od 14 dana. To je situacija u kojoj mi moramo braniti građane. To je sva politika, ne možete drukčije. Ako budemo fleksibilni pa pustimo neke koji ne izgledaju bolesno, a on ovdje proširi virus, ispadamo mi neodgovorni. Žao nam je što ćete proveti 14 dana u šatoru, ali provedite - poručio je član Predsjedništva BiH i zaključio: 

- U subotu bi moglo da počne sa obavezom karantina, pa neki pokušavaju da prije dođu kući i to izbjegnu. Moramo ih pozvati da to ne rade, šta god mislili o nama, moraju imati vrstu svijesti da neće biti u kontaktu s nama nego sa svojim bližnjim. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.