open-navfaktor-logo
search
Ne odustaje
Dodikova poruka Briselu: Ne želimo novac EU-a, migranti ne mogu u RS, Biru neka rješava FBiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Republika Srpska ostaje pri ranijem stavu da na njenom prostoru neće biti izgradnje i opremanja migrantskih centara, što je jasno prenio visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu.
12.01.2021. u 12:39
get url
text

VEZANI TEKST - Borrell poručio Dodiku: Centre za migrante otvarati ravnomjerno na teritoriji cijele BiH

- Na tražanje Borella razgovarali smo o pitanjima migranata, a njegovo osnovno interesovanje je bilo zašto nije aktiviran prostor nekadašnje fabrike Bira u Bihaću za njihov smještaj. Naveo sam da to nije u nadležnosti Predsjedništva BiH i Republike Srpske, jer se Bira nalazi u Federaciji BiH koja treba da rješava ovo pitanje. Migrantska kriza u BiH je teška i na ivici humanitarne katastrofe i oni koji su nadležni, to pitanje moraju rješavati - rekao je Dodik i naveo da je preuzeo obavezu da danas razgovara sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

On je istakao da je EU dao novac za smještaj migranata putem raznih samostalnih organizacija, a ne posredstvom institucija BiH, Republike Srpske i FBiH, te da postoje indicije o zloupotrebi tih sredstava i stoga ona ne mogu biti pripisana kao pomoć BiH.

- Borell jeste tražio, vjerovatno pod utjecajem iz Sarajeva, da se migranti rasporede na čitavoj teritoriji BiH, bez obzira na jasan stav Republike Srpske. Rekao sam da Republika Srpska ima pravo na svoj stav o migrantskoj krizi i neće ga mijenjati, odnosno na prostoru RS-a neće biti migrantskih centara. Borell je instistirao da se pokušaju osigurati što humaniji uvjeti za smještaj migranata, s čime sam saglasan - pojasnio je Dodik.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ne želi novčana sredstva za smještaj migranata, niti će ih primiti.

- Veoma je važno ostati pri našoj politici da ne želimo prihvatanje migranata na području Republike Srpske jer samo takva politika daje rezultate. Evropska unija je ohrabrila milione ljudi da krenu ka njoj, a onda su stavili žicu na granicu što govori o odnosu prema migrantima koji su isključivo problem EU-a, a ne naš. Mi u BiH nismo ostali pasivni, ali glavni problem migranata nije u BiH, nego u EU i oni treba da preuzme potpunu odgovornost za taj problem - poručio je Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.