open-navfaktor-logo
search
U proteklih 16 godina
Dodikova omiljena riječ "referendum": Koliko ih je najavio, a koliko proveo u RS-u
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je novi referendum - građani u RS-u izjašnjavat će se o kandidatskom statusu, visokom predstavniku, sankcijama Rusiji. 
22.10.2022. u 07:38
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Vratit ćemo izbore na entitetsku izbornu komisiju, RS će odlučiti želi li u EU

U proteklih 16 godina on je najmanje 30 puta najavljivao referendume u ovom bh. entitetu o različitim pitanjima, a najviše njih se odnosilo na odlučivanje o nezavisnosti.  

Tako je 2006. godine najavljivao izdvajanje RS-a iz Bosne i Hercegovine, te da će ukoliko se "pokušaji uništavanja ustavnog i političkog sistema RS-a nastave", raspisati referendum. 

Naredne dvije godine ista priča, a alibi mu je bio referendum o nezavisnosti Crne Gore, te odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova. 

Potom je i 2009. nastavio sa najavama, a to je radio i 2010. godine.

U aprilu 2011. godine Narodna skupština RS-a podržala je Dodikovu inicijativu, tada predsjednika RS-a, da se u ovom bh. entitetu održi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Referendumsko pitanje o kojem su se građani trebali izjasniti glasilo je: 

- Da li podržavate nametnute zakone od strane Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH?

U maju 2011. godine, tadašnja visoka predstavnice EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton popustila je pred Dodikovim ucjenama koji je stvorio najveću postdejtonsku krizu u Bosni i Hercegovini najavama protivustavnog raspisivanja referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Dodik je odustao od nelegalnog referenduma čije je održavanje izglasala Narodna skupština RS-a, a zauzvrat je od Evropske unije dobio "temeljitu analizu aktuelnog pravosudnog sistema", odnosno veću autonomiju pravosuđa Republike Srpske. Kao najveći argument za raspisivanje referenduma, podsjetimo, Dodik je koristio tvrdnju da Sud i Tužilaštvo nedovoljno procesuiraju zločine počinjene nad Srbima.

Lider SNSD-a je još prije deset godina poručio građanima da ne brinu za budućnost RS-a jer on je taj koji donosi odluke u Republici Srpskoj, te da imaju Zakon o referendumu koji će znati kako da koriste u pravom trenutku.

VEZANI TEKST - Od Ashton do Varhelyija: Pred Dodikovim ucjenama EU je popuštao, šta će mu sada pokloniti

Prijetnje su se nastavile i narednih godina. Za primjere je uzimao Škotsku i Kataloniju.

Dodik je 2013. godine najavio da će se građani RS-a na referendumu izjasniti i o članstvu BiH u NATO-u. Godinu poslije, nakon Krimske krize, upoređujući Krim i RS, prijetio je također referendumom. 

Prije 11 godina ucjena referendumom je upalila. EU mu je dao sve što je tražio. 

Prijetio je potom i 2015. godine, a tada su se građani trebali očitovati "da li podržavaju da se odluke Suda i Tužilaštva sprovode na teritoriji RS-a?". NSRS je donio odluku, ali ona nikad nije objavljena u Službenim novinama RS-a.

Godinu poslije, 2016. referendum je proveden uprkos odluci Ustavnog suda BiH da je to neustavan čin. Građani su se tada izjasnili da podržavaju 9. januar, iako neustavan, kao dan RS-a. Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu, ali niko tada nije odgovarao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.