open-navfaktor-logo
search
Burno u FSRS
Dodikov sestrić u prvim redovima: Fudbalska opozicija želi srušiti Kovačevića
Ovdje se ne radi o političkoj priči, kako on to želi da predstavi, već o sportskoj priči, kazao je Zeljković
20.09.2019. u 16:33
get url
text

Fudbalska opozicija u Republici Srpskoj neće odustati od smjene predsjednika FSRS, Mile Kovačevića, a taj proces bit će završen u skladu sa Statutom FSRS i zakonskim propisima, poručeno je u petak na konferencija za novinare kojoj je prisustvovalo sedam predsjednika područnih fudbalskih saveza.

Čelni ljudi fudbala u Banjoj Luci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Bosanskoj Gradiški i Trebinju istakli su da su jedinstveni i istrajni u namjeri da izvrše promjene u FSRS radi dobrobiti fudbala, piše Mondo.ba.

- Legalni predstavnici područnih saveza iskazali su nepovjerenje Kovačeviću, on je izgubio podršku i u Skupštini FSRS i u Izvršnom odboru. Recimo da je 98 odsto sportskih radnika da on odstupi i pokušavamo svim legalnim načinima u skladu sa Statutom da ovo završimo i da se poštuje demokratska volja većine. Ovo može da potraje, možda deset, možda dva mjeseca ili do septembra naredne godine kada su obavezni izbori u FSRS, ali vjerujemo da će biti završeno u ovoj godini - rekao je Vico Zeljković, predsjednik PFS Banja Luka.

On je rekao da iako bi bilo normalno da Kovačević iz moralnih razloga podnese ostavku, ne vjeruje da će se to desiti, jer on svojom samovoljom krši Statut i poništava sve legalne institucije i komisije FSRS, ali da će predstavnici područnih saveza i delegati istrajati.

- Iskoristit ćemo sve mogućnosti propisane Statutom i zakonom. Danas ćemo ponovo podnijeti kao predsjednici područnih saveza zahtjev za održavanje Vanredne skupštine, što po Statutu imamo pravo, tražit ćemo i da se Pravni komitet FSRS, koji je već zaključio da se Skupština mora održati, a što nije Kovačević htio ni da protokoliše, da se sastane sa Pravnim komitetom FSBiH i da pokušamo doći do odluke Izvršnog odbora FSBiH. Ovdje se ne radi o političkoj priči, kako on to želi da predstavi, već o sportskoj priči - rekao je Zeljković, dodavši:

- Mile Kovačević je izjavio da je spreman i da uruši FSRS, samo da on ostane na funkciji. On sve ovo radi kako bi dokazao svoje pravničke sposobnosti. Cijenimo ga kao advokata, ali ima još advokata u RS i BiH, naravno da i mi koristimo pravne savjete, ali uz to držimo se Statuta i zakosnskih odredbi - poručio je Zeljković, inače sestrić Milora Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Kovačević krizu iz FSRS prenese na nivo FSBiH, pa da tamo pokuša da izlobira intervenciju kako bi ostao na vlasti, predsjednik PFS Bijeljina Radika Marić je rekao da je uvjeren da će FSBiH poštovati odluke Skupštine FSRS.

- FSRS je kod sličnih situacija uvijek tražio mišljenje Komisije za propise FSRS, a zašto sada Kovačević ne traži, već ih on tumači? FSBiH je ozbiljna institucija, koju prate i UEFA i FIFA i demokratski izbori na nivou RS će biti priznati. Nama je najbitnije da mi ni zarezom jednim ne kršimo Statut. Neće ovo moći dugo da potraje, a kada Skupština FSRS izabere novo rukovodstvo siguran sam da će to FSBiH ispoštovati - rekao je Marić.

Potpredsjednik FSRS i predsjednik PFS istočno Sarajevo Milorad Lale rekao je da su potezi Mileta Kovačevića posljednjih dana i disciplinske prijave protiv onih koji su protiv njega kap koja je prelila čašu.

Kovačević je reagovao na Zeljkovićevu izjavu, a posebno se osvrnuo na dio da je "Kovačević dobar advokat, ali da ima još dobrih u RS i BiH".

- U toj pravnoj utakmici, pobijedit će stručniji, pametniji i sposobniji, tu nema nikakvih problema. Ali, pogledajte te "nosioce promjena", čiji je predstavnik Novak Damjanović u prostorijama Saveza napao fizički generalnog sekretara Gorana Ćejića. Policija ga uhapsila i odvela! Što o tome ne pričate, da ti što donose promjene, rade i takve stvari - rekao je Kovačević za Mondo, dodavši:

- FSBiH je kontaktirao UEFA po ovim pitanjima. Zar ne bismo smjeli da kontaktiramo UEFA, zar je to zabranjeno? Sve ovo oni prate. I ovu današnju konferenciju i napad, kao i utjecaj politike. I mogu vam reći da je u opasnosti, ne predsjednik Kovačević, nego Fudbalski savez RS, koji su krvavo stvarali i branili ljudi, a sada ova gospoda, uz pomoć onih koji to ne razumiju, žele da sruše i izbrišu sa mape.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.