VEZANI TEKST - Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu

Iz Službe predsjednika RS-a naveli su da je riječ o "gruboj neistini s ciljem dezinformisanja javnosti".

U saopćenju se navodi kako su "nedavno obavijestili Ministarstvo unutrašnjih poslova da se na društvenoj mreži X pojavio izmišljeni snimak, najvjerovatnije nastao upotrebom vještačke inteligencije, navodnog Dodikovog gostovanja na Radiju Republike Srpske".

Dalje dodaju da je sadržaj snimka navodnog gostovanja entitetskog predsjednika "apsolutno lažan, te da su MUP obavijestili kako bi bila spriječena njegova dalja reprodukcija i dijeljenje".

Dalje navode kako "Služba predsjednika RS-a, kao ni sam Dodik niti su kvalifikovali djelo, niti je zatraženo od MUP-da podnosi ili ne podnosi prijavu, već da djeluje u skladu sa svojim ovlaštenjima".

- Naglašavamo da sadržaj snimka ne odgovara istini, kao što je i apsolutna neistina pisanje portala Capital da je predsjednik Dodik podnio krivičnu prijavu. Podsjećamo uredništvo i novinare navedenog portal da su u Republici Srpskoj stvoreni uslovi za objektivno i istinito informisanje, te da prilikom obavljanja svog posla njeguju visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristrasnog novinarstva, a ne da iznose grube neistine - naveli su u saopćenju.

Podsjetimo, Capital se u svom tekstu pozvao na odgovor Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci iz kojeg im je rečeno da je od stupanja na snagu novog zakona njima podnesena jedna prijava.

- Prijava je dostavljena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Službe predsjednika RS, protiv NN (nepoznatog lica) za krivično djelo Kleveta iz člana 208.a. KZ RS - naveli su iz Tužilaštva, ne iznoseći druge detalje prijave.