Romanov se, prema zakonu Rusije, od polovine prošle godine nalazi u ličnom stečaju, a njegov stečajni upravnik se preko punomoćnika nedavno obratio Banci Srpske u stečaju sa zahtjevom da im se ustupi određena dokumentacija. Naime, stečajni upravnik je od banke tražio potvrde da je sa računa firme Incompleks LLC u nekadašnjoj Balkan Investment banci na račun Romanova prebačeno više desetaka miliona maraka.

Sav taj novac prebačen je u više navrata tokom 2010. godine.

O nezakonitostima koje su litvanski vlasnici FG Birač i nekadašnje Balkan Investement banke, na čelu sa Vladimirom Romanovim, činili tokom poslovanja u RS-u, Capital je pisao u više navrata, a sve je dokumentovano i u izvještaju Deviznog inspektorata RS-a.

U izvještaju je, između ostalog, pisalo da je Balkan Investment banka od 2008. do 2012. godine plasirala značajan iznos novca preduzećima čija sjedište nisu u Bosni i Hercegovini. Svi ti krediti su bili rizični.

- Kompaniji Incompleks LLC je 2008. godine odobren kredit od 2,8 miliona eura za nabavku obrtnih sredstava. Kolateral je predstavljalo 3.660.890 akcija Ukio bankas. Sredstva su odmah po puštanju prebačena firmi Tempo LLC iz Sjedinjenih Američkih Država. Pravni osnov za prebacivanje ovih sredstava predstavljao je povrat kredita zajmodavcu Tempu LLC i to na osnovu ugovoru o zajmu iz 2007. godine - pisalo je u izvještaju.

Nakon toga je urađen reprogram, otpisivane su zatezne kamatne stope, a dio kredita se vraćao iz novoodobrenog kredita. Sredstva su, naravno, "provozana" preko računa nerezidenata u Ukio bankas.

VEZANI TEKST - Hapšenja i saslušanja u slučaju "Alumina"

Zbog sumnje da su počinili krivična djela iz oblasti privrednog kriminala i štete od 194 miliona KM pričinjene FG Birač, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je 2018. godine podnijelo je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv 15 osoba, među kojima je i Romanov.

Prema navodima iz izvještaja, namjera izvršenja navedenih krivičnih djela bila je da se protivzakonitim djelovanjem na štetu Fabrike glinice Birač i njenih zavisnih preduzeća pribavi protivpravna imovinska korist osumnjičenom Vladimiru Romanovu, a posredstvom AB Ukio banke iz Litvanije, te litvanskih povezanih društava i korporacije UAB UBIG iz Litvanije u kojoj je osumnjičeni Romanov posjedovao akcije.

Romanov je nelegalno stečenu imovinsku korist preko navedenih privrednih subjekata ubacio u legalne novčane tokove u inostranstvu, čime je prikrio njihovo nezakonito porijeklo, pa je time organizovanje i djelovanje kriminalnog udruženja ispunilo svoju ulogu.

Vladimir Romanov od 1998. godine prisutan je u Republici Srpskoj, još od vremena prvog premijerskog mandata aktuelnog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i iz tog vremena traje njihovo prijateljstvo. 

Romanov je ruski biznismen i bankar koji je svoje bogatstvo stekao u Litvaniji i dobio je nadimak "litvanski Abramovič".