open-navfaktor-logo
search
PLANOVI A, B, C
Dodikov crnogorski scenarij za Bosnu i Hercegovinu
Nekada su reagirali, koristili Bonske ovlasti, deblokirali procese koji vode ovu državu naprijed, a danas uz kokice i Coca-colu, dok se na BiH kidiše, kako iznutra, tako i izvana, OHR, razni "picovi" i ostali predstavnici međunarodne zajednice, uredno kupuju karte za gledanje najnovije sezone bosanskohercegovačke "Igre prijestolja"
24.06.2019. u 15:02
get url
text

- Karadžićevi savremenici u Srbiji, oni drogirani haškom propagandom i natovskom ideologijom, sporo uviđaju ili još ne uviđaju da je zaslugom svih boraca i svih komandanata Vojske Republike Srpske, naroda i vodstva oslobodilačkog pokreta Srba u BiH, stvorena prva srpska država preko Drine. A to je u nizu teških nacionalnih poraza jedna velika pobjeda srpskog naroda u posljednjoj deceniji dvadesetog vijeka... - citat je iz knjige "Stvaranje Republike Srpske", autora Dobrice Ćosića, idejnog tvorca zloglasnog Memoranduma SANU I i II.  

Svoju politiku, upravo na tragu ove Ćosićeve opasne teze o "prvoj srpskoj državi preko Drine", punih 13 godina gradi predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Od 2006. godine, kada je prvi put spomenuo referendum o otcjepljenju (nezavisnosti) manjeg bh. entiteta, preko sve učestalijeg korištenja termina "državna zajednica", potom septembra 2015. godine kada je raspisao i održao referendum (koji je dvije godine kasnije suspendirao), pa do pozivanja pripadnika Oružanih snaga BiH da na svečanosti obiježavanja 3. puka (Republika Srpska) naredne godine obuku uniforme ugašene Vojske RS-a, nedavnog naoružavanja, pa formiranja rezervnog sastava policije RS-a, te na koncu "zakucavanja" tabli na kasarne OSBiH, Dodik lagano ispipava puls javnosti, domaće, ali i međunarodne.

Ne treba svakako zaboraviti ni 9. januar prije dvije godine, kada je tadašnji šef države Mladen Ivanić (u saradnji sa Dodikom, naravno) usred Banje Luke izveo iz kasarne i postrojio naoružanu, ne Počasnu jedinicu OSBiH, već Treći pješadijski puk (Republika Srpska). I ovaj antidržavni potez prošao je bez ikakvih sankcija!

Od svih koji su proteklih više od deceniju radili na razbijanju države BiH "iznutra", a potpomognuto vanjskim (ne)prijateljima, sankcionirani su samo Dodik i Nikola Špirić, koji su stavljeni na američku crnu listu.

Referendumom iz septembra 2015. godine Dodik je želio vidjeti šta će i da li će uopće iko reagirati na njegovo "kabadahijsko" nepoštivanje Ustavnog suda BiH. Amerikanci su ga, između ostalog, i zbog ovog referenduma stavili na svoju crnu listu, ali sudeći po njegovom daljnjem ponašanju to ga baš i nije toliko dotaklo jer nastavlja goniti po svome ili preciznije, po ruskim uputama.

Upravo nošen na krilima slave koju mu daje Rusija, a kojoj BiH nije toliko bitna, već "igra nadmoći" sa SAD-om i EU-om na prostoru Balkana, Dodik nastavlja sa pričom o samostalnosti manjeg bh. entiteta, otvoreno se protivi NATO-u, ignorira ambasadore koji su istinski prijatelji države Bosne i Hercegovine, ali nisu na njegovom "secesionističkom" fonu...  

Dodik ima jasno razrađen plan koji se tek u nijansama razlikuje od crnogorskog scenarija, a to je dokazati da je država Bosna i Hercegovina nemoguća, da njene institucije ne mogu funkcionirati (posebno OS BiH, SIPA, OSA, Granična policija), da je "nastala u Dejtonu sastavljanjem dva entiteta" (iako u Ustavu BiH precizno stoji da se "sastoji od dva entiteta), da je BiH ne država već "državna zajednica" kakva je bila Srbija i Crna Gora, prije crnogorskog referenduma o nezavisnosti.  

U tom je planu, svakako i raspisivanje referenduma, gdje bi se građani manjeg bh. entiteta izjasnili da su za, ne secesiju, već disoluciju države, odnosno državne zajednice BiH, kakvom je predsjedavajući Predsjedništva BiH pokušava svim silama prikazati.  

No, u realizaciji svoga plana, Dodik je ipak oprezan, o čemu govori i jedna od njegovih izjava.

-Referendum nije stvar koja se poteže nekoliko puta, to se radi samo jednom i da li će uspjeti zavisi od toga da li ste odmjerili vrijeme i način. Referendum nosi ogroman rizik jer bi u slučaju neuspjeha Republika Srpska mogla da izgubi i ovo što sada ima. Da li će neko poslije mene ili nas prepoznati to vrijeme, ne znam, ali znam da se prije nekoliko godina nije smjelo ni pričati o referendumu, a sada Republika Srpska ima Zakon o referendumu i Narodna skupština u toku noći, ove ili neke sljedeće, može da donese odluku o raspisivanja referenduma o statusu Republike Srpske - izjavio je Dodik.

Za ostvarivanje svojih ciljeva, lider SNSD-a se nije libio proteklih godina izgraditi i učvrstiti političko savezništvo sa "nositeljem europskih vrijednosti" Draganom Čovićem. Jedan drugom trebaju ko nasušni kruh, tako da je ovaj "politički brak", ma koliko on sa strane posmatrajući izgledao kao nemoguć, trajno neraskidiv.   

Čoviću treba Dodikova podrška za stvaranje hrvatskog entiteta, a Dodik, sa druge strane, ima koristi od bilo kog političkog pokreta koji slabi centralnu državu. Istovremeno, obojica su ruski igrači u Bosni i Hercegovini, od kojih se jedan prikazuje kao pozitivac (Čović) zaklinjući se u EU i NATO, a drugi negativac (Dodik) otvoreno se tome protivi.

Nekada su reagirali, koristili Bonske ovlasti, deblokirali procese koji vode ovu državu naprijed, a danas uz kokice i Coca-colu, dok se na BiH kidiše, kako iznutra, tako i izvana, OHR, razni "picovi" i ostali predstavnici međunarodne zajednice, uredno kupuju karte za gledanje najnovije sezone bosanskohercegovačke "Igre prijestolja".

Bošnjačke i probosanske snage stoga moraju izvaditi glave iz pijeska, i shvatiti da nema više UNPROFOR-a, humanitarne pomoći, da je vrijeme donacija prošlo, da mlaka saopćenja i reakcije ne piju vode, te da smo ušli dobrano u fazu "žestokog rata" (za sada bez pucanja), borbe za opstojnost države BiH.

Koliko god nam govorili da smo mi "premali", da se ništa ne pitamo, i da smo samo igračke u rukama "velikih", ipak je i na nama, barem koliko možemo (a mislim da možemo) uzeti učešća u pisanju scenarija zadnje epizode "Igre prijestolja".

A pisanje scenarija svakako uključuje i diplomatsku ofanzivu, kako se sve što se trenutno dešava na Balkanu, uključujući tu i priznanje nezavisnosti Kosova, ponovo ne bi prelomilo preko naših, ionako nejakih leđa.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.