open-navfaktor-logo
search
Boravi u Mostaru
Dodika će saslušati zbog negiranja genocida, "obećao" da i dalje neće raditi u Predsjedništvu BiH
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, danas je u Mostaru rekao da mu je iz Tužilaštva BiH "došlo" da ga saslušaju zbog negiranja genocida, a govorio je i o svom neradu u Predsjedništvu BiH.
19.08.2021. u 20:26
get url
text

- Ja sam čovjek sa najviše prijava. Neki dan je došlo da se provjeri moja izjava iz prošle godine da sam rekao da škola neće početi 28. nego 2. To je nekoga uvrijedilo i sada ja treba da idem da dajem izjave. Danas je iz Tužilaštva došlo da me saslušaju u vezi s mojom pričom o navodnom negiranju genocida - tvrdi Dodik.

VEZANI TEKST - Je li Dodik zbog negašenja požara zreo za zatvor ili se opet samo "neprimjereno ponaša"

Iskoristio je priliku da ponovo kritizira visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, ali i bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka koji je nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca.

Stava je da je "sva borba tu" zato što ne želi "strance koji nameću zakon bez obzira kakav sadržaj tih zakona bio".

- Mi Srbi nismo podanici i ne želimo da imamo strance koji će o nama odlučivati. Ako je već tu, onda ne može da donosi zakone kako on hoće. Naravno da se u FBiH sve svelo na priču o genocidu, ali se u stvari radi o tome da neizabrani stranac ne može da donosi zakone i nameće, čak ni po bonskim ovlaštenjima - rekao je Dodik.

On je ocijenio da "Bošnjacima odgovara ovako izabran visoki predstavnik, ali da Srbi neće prihvatiti takvog lika u svojstvu visokog predstavnika".

- Možda možemo popiti kafu, ali samo u svojstvu kao sa nekadašnjim ministrom za poljoprivredu koji je obećao da će nešto učiniti za BiH, pa ni to nije uradio. Baš bih ga pitao zašto, ako je obećao, jer su nas tada natjerali da donesemo zakon koji je omogućio nekonkurentan uvoz sa Zapada, a našu privredu doveli na rub propasti - stava je Dodik.

Komentirajući krivičnu prijavu načelnika Općine Jablanica, podnesenu protiv Dodika zbog zloupotrebe položaja kada je ignorirao zahtjev za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara, Dodik je rekao da je čuo da je načelnik pun zahvalnosti za pomoć helikoptera iz RS-a, ali da ima pravo i da podnosi prijave.

VEZANI TEKST - Može li Dodik biti smijenjen zbog blokade Predsjedništva BiH?

U vezi s požarima u Hercegovini, Dodik je rekao da je "jako simptomatično da požari svakodnevno bukte baš u Hercegovini, dok ih na drugim lokacijama nema".

Pokušao je opradvati to što ne želi učestvovati na sjednicama Predsjedništva BiH i odobriti angažman OSBiH u gašenju požara. Tako je Dodik rekao da su ti helikopteri na ivici ispravnosti i da bi svako ko bi donio takvu odluku rizikovao živote pilota.

On je naveo da se za ispravnost letjelica prvo treba raspitati, te dodao da su stare 40 do 45 godina bez remonta.

- Jeste da se sve zasniva na hrabrosti pilota koji lete, ali morate biti odgovorni - rekao je Dodik i dodao da je poznato zašto ne učestvuje na sjednicama Predsjedništva BiH i da će tako i ostati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.