open-navfaktor-logo
search
Govor u skupštini RS-a
Dodik: Zastupnici iz RS-a neka se vrate u PSBiH i predlože zakon o zabrani nazivanja RS-a genocidnim
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik predložio je danas da se zastupnici iz RS-a vrate u Parlamentarnu skupštinu BiH kako bi u proceduru stavili zakonsko rješenje protiv klevete i zabrane da bilo ko naziva RS genocidnom tvorevinom i srpski narod genocidašima.
01.02.2022. u 15:44
get url
text

- Da se za to zaprijeti kazna koliko pravnici utvrde da je realno. Da to bude razlog da se vratimo u PSBiH i da vidimo na koji način će se odnositi prema tome. Ključno zašto je Inzko donio onaj zakon je da bi se upravo stvorila atmosfera u BiH da smo mi genocidna tvorevina i narod – rekao je Dodik.

Predlaže i da svi iz RS-a ostanu čvrsto pri zaključcima na prošloj sjednici NSRS-a u kojima se povlači saglasnost o indirektnim porezima, Oružanim snagama BiH i VSTV-u BiH.

- To je velika odluka, sad je stvar strategije kako ići dalje. Idemo 8. februara, nadam se da će opozicija biti ovdje, donijet ćemo zakon o VSTV-u RS-a. Vratit ćemo našu imovinu i skinuti Paddyja Ashdowna za sva vremena i brzo uknjižiti našu imovinu – rekao je Dodik.

Predlaže i da NSRS donese dvije mjere – donošenje zakona o finansiranju subjekata na prostoru RS-a stranim sredstvima, kao što ima Amerika.

- Prepisat ćemo američki zakon. Predlažem i da sve naše antikoruptivne mjere, preispita tim na čijem će čelu biti neko iz opozicije i predloži nove antikoruptivne mjere. Što prije donijeti i zakon o porijeklu imovine – kazao je.

Pozvao je i na dijalog tri naroda i dva entiteta.

Poručio je i da kada se govori o (ne)ugrožavanju mira, treba razlikovati spominjanje Republike Srpske i statusa RS-a.

- Ako RS bude napadnut, naravno da je ugrožen mir, ali zbog statusa RS-a neće biti ugrožen mir, ali ćemo se boriti svim političkim sredstvima - kazao je.

Ponovio je da vlast u RS-u ne vodi proces secesije.

- Mi ne vodimo proces secesije. Ali ako ne dođe do dogovora u BiH, BiH neće preživjeti i ona će se raspasti, a vi to onda zovite secesijom ili kako hoćete – dodao je Dodik.

Poručio je da u BiH nema drugog načina života nego da se iz krize ulazi u novu krizu, te da stabilizacije nema bez novih dogovora.

Kritikovao je još jednom opoziciju, kao i njihova današnja obraćanja u skupštini, te dodao:

- Kao što je moja kćerka napisala: "Čime bi se oni bavili da ja odem iz politike" - istakao je Dodik.

Naveo je i kako su bili sretni kada su uvedene sankcije SAD-a njemu i banjalučkoj ATV, više nego da su "dobili na lotu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.