open-navfaktor-logo
search
Proglasio pobjedu
Dodik: Zakletvu neću položiti u Predsjedništvu nego u Narodnoj skupštini RS-a
U SNSD-u tvrde da Milorad Dodik vodi sa 70.000 glasova više u odnosu na Mladena Ivanića
07.10.2018. u 23:41
get url
text

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) objavio je večeras da je njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na osnovu 85,6 posto obrađenih glasova, osvojio 320.896, a kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić oko 250.000 glasova.

- Ne postoji nijedna dijaspora gdje se tako nešto može nadoknaditi - istakli su u SNSD-u, dodajući da je razlika između ova dva kandidata oko 70.000 glasova.

Općine u kojima u SNSD-u tvrde da vode su Krupa na Uni, Novi Grad, Kozarska Dubica, Prijedor, Oštra Luka, Gradiška, Kostajnica, Laktaši, Srbac, Prnjavor, Banja Luka, Čelinac, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Jezero, Kneževo, Šipovo, Derventa, Brod, Stanari, Teslić, Pelagićevo, Ugljevik, Brčko, Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Sokolac, Han Pijesak, Istona Ilidža, Pale, Rogatica, Višegrad, Nevesinje, Foča, Čajniče, Rudo, Trebinje...

Na 35 posto obrađenih biračkih mjesta za predsjednika RS, Željka Cvijanović ima oko 96.000,  a Vukota Govedarica oko 77.000 glasova.

- RS dobija predsjednicu - poručili su iz SNSD-a.

Dodik je uvjeren da će  konačna razlika između njega i Ivanića biti oko 80.000.

Govoreći o prvim danima u Predsjedništvu BiH, Dodik je kazao kako misli da polaganje zakletve u Predsjedništvu BiH nije u skladu sa Ustavom, kao i da će on zakletvu polagati u NSRS, a poručio je da će u kabinetu morati biti i zastava RS.

Također, večeras je govorio i o Pravdi za Davida, te poručio da je jedino tužilaštvo relevatno da daje odgovore, a misli da će Davor Dragičević "biti tužan kada vidi kako ga je opozicija sada napustila".

Zahvalio je svima koji su glasali za njega i poručio kako Ivaniću nisu pomogle ni američka ni britanska ambasada.

- Ivanić je kažnjen za kalkulantsku i poslušničku politiku. Ova razlika je toliko značajna , da ne može biti dostignuta - istakao je Dodik.

Rekao da će se zalagati za poziciju RS uz devizu "RS prije svega".

- Mene ne zanima ko su izabrani članovi iz druga dva naroda. Ne kalkulišem s tim, nego samo voljom naroda koji su meni ovdje dali podršku - kazao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.