open-navfaktor-logo
search
Integracija u NATO
Dodik: Volio bih da jesam, ali nisam mogao ukinuti članstvo BiH u MAP-u
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentirao je danas odnos naše zemlje i NATO-a. 
02.02.2020. u 17:16
get url
text

Iz NATO-a su se također prije tri dana na svojoj zvaničnoj web stranici oglasili po ovom pitanju. 

U dijelu koji se odnosi na "aspiracije za članstvo", podsjeća se da je BiH 2010. godine dobila poziv da se pridruži Akcionom planu za članstvo (MAP), te da MAP ne prejudicira bilo kakvu odluku o budućem članstvu. Među učesnicima MAP-a, prema posljednjim ažuriranim podacima na stranici NATO-a, su upravo BiH i Sjeverna Makedonija.

VEZANI TEKST - NATO: BiH teži da uđe u Alijansu, ostajemo u Sarajevu da pomognemo vlastima

-Ovih dana ste imali priliku da čujete i neke tvrdnje koje su došle iz NATO-a. Tamo se i kaže da BiH jeste usmjerena ka saradnji i da postoji taj MAP koji je ranije odobren- rekao je Dodik novinarima naglašavajući da on nije mogao utjecati na to da BiH ukine satus učesnice u programu MAP.  

-Ja nisam mogao da ukinem MAP. Volio bih da jesam, ali nisam, jer je za to potrebna saglasnost u okviru Predsjedništva BiH. Ali ono što sam učinio jeste da se onemogući Akcionio nacionalni plan i da se putem nekog dokumenta koji se zove "reforme" pokuša održati neki oblik saradnje sa NATO-m i mi to tako radimo - rekao je Dodik. 

Samo nekoliko dana prije usvajanja Programa reformi Dodik je izjavio: 

-RS neće prihvatiti nikakav dokument koji može da liči na priču o ANP-u. Nismo glupi da kažemo, nazovite vi to kako hoćete, a onda to pošaljete u Brisel i oni to smatraju kao ANP. Zar stvarno misle da smo toliki kreteni? Naravno da nismo - ustvrdio je on novinarima u Banjoj Luci, da bi nakon toga bio usvojen Program.

VEZANI TEKST - Šefik Džaferović: Bio je ovo prijelomni trenutak za BiH, nema pobjednika i gubitnika, NATO-u je Program prihvatljiv

Dodik je ranije tražio da se BiH "povuče" iz MAP-a i da se vrati u status prije MAP-a, a to je IPAP.

Međutim, kao što je poznato, predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, nisu pristali na takav zahtjev Milorada Dodika. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.