open-navfaktor-logo
search
Danas sjednica
Dodik: Vijeće ministara na dnevnom redu samo da se otalja, interesi RS-a se ne mijenjaju
Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, obrazložio je da ne odustaje od imenovanja Nenada Nešića u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.
25.01.2023. u 07:57
get url
text

Kazao je Dodik da mu je Nešić, predsjednik DNS-a, važan iz razloga što ima četiri svoja zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a. Na pitanje o povjerenju prema "Osmorki", "Šestorki" ili "Trojki", u zavisnosti ko će biti dio vlasti na nivou BiH, Dodik je kazao:

- Ja nisam ekspert za njih. Meni je važno da očuvam političke odnose ovdje u RS-u.

Kazao je i to da se vidjelo da SDA nije jedina sa kojom se može formirati vlast "bez obzira na to što su relativni pobjednik kod Bošnjaka".

- Opće je poznato da dijelimo neke zajedničke poglede sa HDZ-om i da se držimo zajedno u pogledu predstavljanja na nivou BiH. Otišli smo u Mostar, onda smo bili zajedno ovdje u Banjoj Luci i dogovorili smo da se to nastavi. A onda su se pojavile neke osmorke, šestorke, trojke, šta znam dokle će to ići. U svakom slučaju te neke ljude znam. Nermina Nikšića poznajem. Konakovića tek upoznajem. Oni neki koji su tu okolo pokušavaju kao hijene da nešto zgrabe, poput Lagumdžije - rekao je Dodik.

Ponovio je da SNSD neće podržati Zlatka Lagumdžiju i Damira Arnauta za ambasadora jer će oni "raditi protiv RS-a i srpskog naroda".

- Eto kad me pitate koliko ih znam. Na kraju krajeva moje i nije da ih znam. Moje je da osiguram da RS ima adekvatan politički odraz - rekao je pa pojasnio situaciju s formiranjem Vijeća ministara:

- Više je ovo na dnevnom redu da se otalja, nego što će to donijeti revoluciju ili reformu.

Na pitanje da li će se promijeniti kako govore budući partneri iz Federacije, Dodik je rekao da "što se tiče bazičnih interesa RS-a, ništa se neće promijeniti".

- Nećemo ostaviti po strani ni formiranje agencije za lijekove. NSRS je donio svoje zaključke i mi ćemo se vraćati tim temama. Stavljat ćemo ih na dnevni red sa partnerima u Federaciji. Dovest ćemo u situaciju da odblokiramo neke projekte koji su blokirani samo radi pasjaluka u Federaciji i ništa više. Buk Bijela, imovina, aerodrom Trebinje, gasovod, sve to je neprikosnoveno pitanje RS-a - rekao je Dodik za RTRS insistirajući na tome da od BiH treba samo dozvole u vezi s aerodromom i gasovodom.

Sjednica Zastupničkog doma BiH na kojoj bi trebalo biti imenovano novo Vijeće ministara zakazana je za danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.