- Reakcije na Čovićev poziv za pomoć upućen Ruskoj Federaciji je čista politizacija iza koje očigledno stoji konstantna rusofobija bošnjačkih političara koja se dugo vremena održava uz pomoć stranih suflera i lobija, zbog čega se, nažalost, i jesu usprotivili dolasku prijeko potrebne pomoći u Mostar - istakao je Dodik upitan da prokomentariše burne reakcije političkog Sarajeva na mogući dolazak ruskih stručnjaka u FBiH.

Član Predsjedništva je pojasnio da ruski stručnjaci sa sobom donose savremenu opremu koju nemaju firme koje se bave dezinfekcijom u BiH, a ni jedinice ABHO Oružanih snaga BiH, i njihov angažman bio bi od velike pomoći Mostaru.

VEZANI TEKST- Nakon "ruskih stručnjaka" koji su došli na Dodikov poziv: UKC Banja Luka postao žarište koronavirusa

- Poznato je da je Ruska Federacija bila spremna poslati svoje stručnjake i u Sarajevo, kao i u druge dijelove Federacije da su im nadležni uputili apel za pomoć. Žestok otpor dolasku ruske humanitarne ekipe u BiH govori da je riječ o gestu tipičnog zatvorenog društva bar za Ruse - naglasio je Dodik.

On je konstatovao da je veoma zanimljivo da su ruski stručnjaci bili potrebni mnogim zemljama pogođenim epidemijom virusa korona, koje su mnogo bogatije i opremljenije od BiH, i da je njihov dolazak naišao samo na dobrodošlicu.

- Među njima se posebno ističe Italija gdje su ruski stručnjaci dočekani sa oduševljenjem. U mnogim zemljama ruski humanitarci su dobrodošli, osim u BiH gdje nisu poželjni - zaključio je Dodik.

Ono što je Dodik svjesno izbjegao kazati, jeste činjenica da Rusi koji su dolazili u entitet Republika Srpska, početkom aprila, u našu zemlju su ušli u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH da humanitarna pomoć i medicinski radnici iz drugih država mogu ulaziti u BiH i da su oni izuzeti odlukom o zabrani ulaska stranaca u našu zemlju. Tada, u dopisu Ambasade Ruske Federacije u BiH, što je jučer na svom Instagram profilu pojasnio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, nije bilo navedeno da se radi o osoblju sa vojnim činovima i vojno-medicinskom opremom. 

- Međutim, drugi zahtjev, odnosno nota Ambasade Ruske Federacije u BiH prema MVP-u za ulazak istog konvoja i lica preko kopnene granice, ovog puta je sadržavala znatno detaljniji spisak vojno-tehničkih sredstava, imena i prezimena medicinskog tima, ali i njihove vojne činove! To je značilo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH, za razliku od ranijeg slijetanja i dolaska u Banju Luku, to više nije moglo označiti humanitarnim djelovanjem. Potpuno normalno, zatražilo je postupanje Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.Kao što je poznato, dva ministarstva predložila su Ministarstvu vanjskih poslova BiH - što je u skladu sa Zakonom - da sve, na odlučivanje, treba uputiti prema Predsjedništvu BiH. To je legalistički pristup u skladu s novonastalim spoznajama i okolnostima - zaključio je Radončić. 

Danas se oglasio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je kazao da Predsjedništvo BiH ne može odlučivati u ovom slučaju, jer nisu ispoštovane neophodne procedure.

- Ne postoji ni stav Vijeća ministara, ni nadležnih ministarstava i drugih agencija koje moraju biti uključene u cijeli proces - kaže Džaferović.

VEZANI TEKST- Komšić: Ruska jedinica nije trebala dolaziti u BiH, niti se treba opet vraćati

Što se tiče eventualne saradnje sa oružanim snagama drugih država i njihovog dolaska u BiH, Džaferović kaže da je zahvalan svima koji žele pomoći, ali se moraju ispoštovati procedure.

- Ministarstvo odbrane BiH i nadležna ministarstava drugih država mogu postići bilateralni sporazum o saradnji, naravno uz koordinaciju sa EUFOR-om i odobrenje Predsjedništva BiH - istaknuo je Džaferović.

Dodaje kako, inače, ne vidi potrebu da se za dezinfekciju bolničkih ustanova u BiH anagažiraju oružane snage drugih država.

- Oružane snage BiH imaju jedinicu koja je obučena za dezinfenciju i dekontaminaciju. Kao jedan od članova Predsjedništva u čijoj je to nadležnosti, spreman sam da u svakom trenutku dam odobrenje za upotrebu te jedinice u bilo kojem dijelu naše zemlje. Koliko sam upoznat, BiH raspolaže i sa dovoljnom količnom sredstava koja se koriste za dezinfekciju. BiH treba, prije svega, da se oslanja na vlastite resurse - kazao je Džaferović.