open-navfaktor-logo
search
Sankt Peterburg
Dodik u Rusiji: BiH je protektorat, mi Srbi smo izgubili medijski rat i zato smo krivci, Zapad želi ovladati ruskim resursima....
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da se "BiH nije pridružila sankcijama Ruskoj Federaciji jer Republika Srpska to nije dozvolila".
16.06.2022. u 14:40
get url
text

- Mi smo izloženi ozbiljnim pritiscima, pogotovo u vezi sa sukobom u Ukrajini. Od nas se traži da se pridružimo sankcijama Rusiji, ali Republika Srpska to ne dozvoljava - rekao je Dodik.

On je naveo da je na Forum u Sankt Peterburg došao kao predstavnik Republike Srpske.

Dodik je rekao i da BiH ostaje nestabilna zemlja jer se nalazi pod protektoratom zapadnog svijeta, prenosi RTRS.

Dodik je kazao i da su "Srbi izgubili medijski rat devedesetih godina i zato smo postali globalni krivci".

- Ozbiljna je uloga medija i propagande. Mi to vidimo na Balkanu - rekao je Dodik.

Dodao je da je Zapad i dalje "zatvoren i ne dozvoljava ništa, oduzima rusku privatnu imovinu, zatvara medije".

- Zamislite onda koliko je nama malima teško, kada neki trećerazredni zapadni diplomata dođe da se dokazuje kod nas - poručio je Dodik i dodao da samo naivni političari misle da te diplomate imaju neku moć.

VEZANI TEKST - "Ne može nam niko ništa...": Dodik u Rusiji u društvu talibana, predstavnika Sjeverne Koreje i Bjelorusije

Dodik je rekao i da na Balkanu ima ruskog utjecaja, "ali ne malignog, kako to ocjenjuju zapadne zemlje".

- Balkan je sve ovo iskusio - snagu SAD-a, izlazak Velike Britanije iz EU-a koja želi da se vrati na scenu kao sila i na Balkanu preuzme određenu ulogu. To doživljavamo da je uvijek protiv nas, Srba, jer je upravo njihova doktrina u osnovi zapadnoatlantske doktrine u vezi sa Istokom - rekao je Dodik.

Rekao je da "Rusija nije bacala osiromašeni uranij na Srbiju i Republiku Srpsku posredstvom NATO bombi".

On je naveo i da Zapad nikada nije prestao da ide prema Istoku jer želi da ovlada resursima koje ima Rusija, ocijenivši da su mnogi dolazili do Moskve, ali su tu slomili leđa.

- Taj isti zapadni svijet odvojio je Kosovo i rekao da može biti država, nije vodio računa o teritorijalnom integritetu Srbije, a sada priča o teritorijalnom integritetu Ukrajine. Taj svijet, zbog pravila kojih više nema, ide u jednu vrstu destabilizacije za koju su potrebni lideri koji mogu da donose odluke - rekao je Dodik.

Također je kazao da se svijet nalazi u ozbiljnoj krizi koja traži ozbiljne analize, te da postoji veoma visok stepen nepovjerenja na globalnom nivou.

- Samo za naivne djeluje da se sve ovo dešava baš sad jer se decenijama unazad ostavljaju neriješeni konflikti. Liberalizam je pobijedio komunizam, ali nije sam sebe i danas to vidimo - rekao je Dodik.

On je rekao i da Zapad nikada nije prestao da ide prema Istoku niti odustao od namjere da ovlada resursima Rusije. Dodao je i da se sukob u Ukrajini vodi do posljednjeg vojnika, a sve kako bi se oslabila Rusija i ovladalo njenim resursima.

Prema njegovom mišljenju, svijet danas ima dva do tri lidera - predsjednike Rusije, Kine i Turske - Vladimira Putina, Xija Jinpinga, te Recepa Tayyipa Erdogana koji je, kako je rekao, pokazao svoj odnos i prema ukrajinskoj krizi na pravi način.

On je poručio da bi sukob u Ukrajini trebalo što prije da bude okončan.

- Nisam potencijal da kažem odgovor na pitanje šta sutra raditi, ali znam da svijet ne smije otići u globalni sukob. Najveći dio čovječanstva razumije šta se događa. Ne ulazim u strategiju ratovanja, ali smatram da sukob u Ukrajini treba što prije prestati - rekao je Dodik.

Dodik bi se u petak trebao sastati i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.