open-navfaktor-logo
search
Dobio garancije
Dodik: U RS dolazi 100.000 ruskih vakcina
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je danas da je dobio garancije da će u Republiku Srpsku stići oko 100.000 vakcina protiv koronavirusa u februaru, a da nema naznaka kada bi u BiH mogle da stignu vakcine preko COVAX mehanizma, javlja Anadolu Agency (AA).
29.01.2021. u 16:45
get url
text

Dodik je rekao da u BiH postoje sve veći problemi u vezi obezbjeđivanja vakcina i pored napora i činjenice da su entiteti RS i Federacija BiH kroz zajednički program COVAX uplatili novac za vakcine.

Govoreći o vakcinama koje će stići u RS Dodik je rekao da će ovih dana početi stizati iz Ruske federacije od različitih proizvođača.

Kazao je da će vakcine u RS biti besplatne i da smatra da svim građanima treba dati mogućnost izbora da li žele da se vakcinišu i kojom vakcinom.

- Što se tiče FBiH ne znam kakva je situacija oko vakcina, ali očigledno je da je neophodno direktnim kontaktom bez koncentrisanih nabavki, kakve smo imali kroz COVAX, pokušati obezbjediti vakcine - naglasio je Dodik.

Dodao je da će obezbjediti način da se vakcinišu svi zdravstveni radnici u RS-u i prije dolaska vakcina iz Rusije, a da će o tome ovih dana razgovarati sa ljudima iz okruženja.

Kada se radi o odnosu spram CIK-a BiH, Dodik je najavio da će SNSD u toku naredne sedmice podnijeti pojedinačne tužbe prema svim članovima CIK-a u vezi s odlukom o ponavljanju izbora u Doboju i Srebrenici, navodeći kako se “radi o politički motivisanim odlukama i nedoraslim ljudima u CIK-u BiH”, te da je daleko više prigovora bilo u Mostaru, a da je onda neko rekao da se ti izbori priznaju.

Na upit da li je ta najava možda odgovor na prijavu koju je CIK podnio protiv njega, Dodik je kazao da nije, te da je to najavljivao i prije.

- Kada sam govorio o personama u CIK-u, nikada to nisam činio prema njima kao individuama, nego kao prema političkim ljudima… Ako je gospođu dotičnu nešto povrijedilo, ja se izvinjavam javno… – kazao je, aludirajući na članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutina, te pitajući se koga je on tamo (u CIK-u BiH) povrijedio da bi protiv njega bila podnesena prijava, javlja Fena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.