Dodik je ponovo iznio svoju verziju da je u Bosni i Hercegovini vođen građanski rat te da se sve što se dešava u Ukrajini ne može porediti s tim. 

- Posebno ne sa Sarajevom koji je bio veliki logor za Srbe i koji je etnički očišćen od Srba - izjavio je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentira Johnsonovu izjavu, Dodik je kazao da je britanski premijer u pravu ako je mislio na "naoružane bande kakve danas šetaju Kijevom, što se može vidjeti na društvenim mrežama". 

VEZANI TEKST - Johnson: Harkov kao srpsko granatiranje sarajevske tržnice

Poručio je da je i njega to neodoljivo podsjetilo na Sarajevo kada je "Alija Izetbegović dao vlast Јuki Prazini, Caci i Kruški, koji su počinili najmonstruoznije zločine nad Srbima".

- Ne znam kako se britanski premijer nije sjetio Republike Srpske i Srbije koju su mjesecima bombardovali bez ikakvog pravnog osnova i bez ikakvog razloga. Ili Sirije, Iraka ili Afganistana gdje su NATO snage izručile stotine hiljada smrtonosnih projektila. Јa lično ni te operacije na Bliskom Istoku ne bih povezivao sa sadašnjom situcijom u Ukrajini jer ni kontekst ni razlozi nisu za poređenje - istakao je on. 

Britanski premijer Boris Johnson jučer je rekao da je to "apsolutno bolesno".

- To me podsjeća, ako ništa drugo, ako se sjećate granatiranja sarajevske pijace od srpskih snaga, granatiranja nevinih ljudi u BiH, imam osjećaj da je zločin počinjen namjerno protiv civilnog centra - rekao je Johnson na konferenciji u Estoniji, prenosi Reuters.