open-navfaktor-logo
search
PISA testovi
Dodik u NSRS-u: Ovo glasanje je da li ste za Dodika ili Džaferovića i Komšića
Član Predsjedništva BIH Milorad Dodik kazao je danas tokom uvodnog obraćanja na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, da tri odluke na kojima se pozvao na vitalni entitetski interes, zadiru u Ustav RS-a i ugrožavaju interese ovog entiteta.
29.07.2020. u 12:43
get url
text

Radi se o Odluci o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021, Odluci o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021, te Odluci o odobravanju zaključivanja Memoranduma između Ministarstva sigurnosti BiH i američkog Ministarstva unutrašnje sigurnosti o saradnji.

Dodik je naveo da nema potrebe da puno govori o razlozima zašto je zatražio sazivanje današnje sjednice, te podvukao da se radi o ugrožavanju interesa RS-a, i zadiranju u ustavno-pravni poredak.

- Ovdje je mjesto odluke. Velika je stvar da je ovaj NSRS krajnje i odlučujuće mjesto i da je ova skupština iznad Predsjedništva BiH u nekom pogledu. Neću oklijevati da na bizarnim stvarima pokrenem vitalni nacionalni interes. Bilo je previše skrnavljenja i kršenja naših prava. Ovo glasanje će biti da li ste za Dodika ili za Džaferovića i Komšića. U tom pogledu je sve jasno - rekao je Dodik.

Konkretno, kada je u pitanju memorandum sa SAD-om u cilju borbe protiv terorizma, istakao je da je ključni razlog što je "isključena policija RS-a".

- U memorandumu je niz materijalnih povreda i formalno-pravnih jer nisu uvažena mišljenja Vlade RS-a, institucija RS-a i predstavnika RS-a u zajedničkim organima. Vjerujem da ovo ima veze sa političkim prepucavanjem - kazao je Dodik.

Podvukao je da sve što je mimo Ustava RS-a i njenih institucija, ne može biti prihvaćeno, "taman na drugoj strani bili SAD ili sve druge zemlje zajedno".

- Primitivan pristup je išao iz Federacije BiH da smo mi protiv borbe protiv terorizma. Mi smo pokazali borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala i prizemno je to objašnjavati nekome ko ne želi u tome da učestvuje - istakao je Dodik.

Dodao je da je došlo do skrnavljenje prava i na ostala dva pitanja – PISA i PIRLS.

- Isključiva nadležnost za obrazovanje je na nivou entiteta i kantona. Pokušava se skrnaviti ustavna nadležnost RS-a. Ako to dozvolimo, izgubit ćemo dio subjektiviteta i autonomije. Ne možemo se više nositi s tim, da iz bilo kojih razloga ili obećanih komoditeta, da se odričemo naših prava – kazao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.