open-navfaktor-logo
search
"Prave RS glupom"
Dodik: U Briselu sam rekao da će se teško održati teritorijalni integritet BiH, a mi branimo Ustav
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je na razgovorima u Briselu, bez oklijevanja predstavio interese Republike Srpske koja insistira samo na Ustavu, ali i istakao da će se "teško održati teritorijalni integritet i suverenitet BiH ukoliko se nastavi sa rušenjem Ustava".  
12.05.2022. u 15:31
get url
text

Dodik je rekao da je očigledno da je u administraciji Brisela Republika Srpska konotirana kao faktor nekog problema, te istakao da je tokom jučerašnje radne večere lidera regiona sa šefom diplomatije EU Josepom Borrellom naglasi da nije tačno.

- Bilo mi je drago što sam imao priliku da postavim pitanje - da li je moguće da se očuva nečiji teritorijalni integritet, što za mene nije sporno, ali kako je to moguće uspjeti ako rušite Ustav te zemlje? Јe li poznato igdje u svijetu da postoji zemlja koja je očuvala teritorijalni suverenitet i integritet, a da je srušila Ustav - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci odgovarajući na novinarska pitanja.

Dodik je rekao da takva zemlja sada postoji i da je to BiH, te ocijenio da će se to veoma teško održati.

- Nama je jasno da neke zapadne zemlje predvođene Amerikom traže da se ovdje sprovode njihove politike, a ne normativno pravni akti kakav je Ustav BiH. Mi insistiramo na Ustavu. I još jedan apsurd u BiH, mi koji insistiramo na Ustavu smo proglašeni da rušimo teritorijalni integritet i suverenitet, a ne rušimo – mi hoćemo Ustav. Ustav je rekao kakav je teritorijalni sastav BiH i kakav je suverenitet - naveo je Dodik.

Istakao je da je vraćanje snage Ustavu BiH teška borba koja se mora voditi.

- Po tom principu mi smo ustavobranioci, a ne ustavorušitelji. Ustavorušitelji su neki drugi na ovim prostorima. Veoma je teško danas biti ustavobranilac u BiH jer oni koji žele drugu BiH, obećanu muslimanima, su danas jaki i povrijeđeni i sada, zbog ovog sukoba u Ukrajini, smatraju da je došlo vrijeme da se sve to riješi na način kako oni hoće - rekao je Dodik.

On je rekao da su to sve teški izazovi, ali da je rukovodstvo Republike Srpske opredijeljeno za Republiku Srpsku u poziciji kako je predviđeno Ustavom Bosne i Hercegovine.

- Možemo to da podržimo. Svaka druga BiH za nas je neprihvatljiva. Trpimo je ali ćemo je promijeniti - rekao je Dodik.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik je rekao da vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj nije proces koji se može desiti u jednom danu ili godini.

- Neke stvari od toga morat će da urade i generacije koje će doći iza nas - rekao je Dodik.

Rekao da zvaničnici u Briselu "i dalje smatraju da je Christian Schmidt visoki predstavnik u BiH".

- To je potpuna neistina, to je potpuna laž i samo od nas zavisi kad će to jednog dana kao apsurdnim u ponašanju prihvatiti i briselska administracija. Svaki događaj, bez obzira kakav, pa čak i negativan, u sebi nosi nešto dobro. Dobro u ovom slučaju je da se vidi licemjerje i namjere koje idu za tim da Republiku Srpsku učine, ne samo više potčinjenom, nego i glupom - rekao je Dodik.

On je rekao da bi prihvatanje Christian Schmidt kao visokog predstavnika predstavljalo "našu nacionalnu glupost".

Upitan kako lideri regiona, sa kojima se sastao u Briselu, vide situaciju u BiH, Dodik je rekao da je BiH za sve eksces.

- To govori o tome da je u BiH, bez obzira na napore koji su ulagali stranci, jedina kohezivna snaga još uvijek u tih par administrativa koji su u okviru State departmenta, briselske administracije i onoga što rovari Velika Britanija ovdje - rekao je Dodik.

On je upitao "kako je moguće da briselska administracija objasni vladavinu prava na kojoj je zasnovana EU u uslovima kada Christian Schmidt nije imenovan u Vijeću sigurnosti UN-a".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.