open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Dodik u Banjoj Luci: Program reformi ne prejudicira članstvo, objavit ćemo dokument
Opoziciju u entitetu RS je optužio da su ignorirali usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti, te im se danas zahvalio jer su, kako je kazao, tek sada saglasni sa politikom SNSD-a
24.11.2019. u 13:58
get url
text
Milorad Dodik

U Banjoj Luci je održana sjednica Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kojoj su prisustvovali zastupnici SNSD-a i koalicionih partnera u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, nakon koje se javnosti obratio predsjednik te stranke i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Dodik je kazao da je na sjednici donesen zaključak, prema kojem Izvršni komitet prihvata informaciju o Planu reformi BiH, te da smatraju kako je veoma važno da taj dokument potvrđuje da BiH ne ide u članstvo u NATO-u, odnosno da ne prejudicira članstvo. Također je nagovijestio skoru finalizaciju procesa formiranja državne vlasti.

- Već 5. ili 4. decembra se održava sjednica Zastupničkog toma, gdje vjerujem da će biti prihvaćen gospodin Tegeltija – kazao je Dodik, naglasivši da se nada kako će Vijeće ministara BiH biti formirano do Nove godine.

Dodik je izjavio kako je postignut dogovor da se pripremi kompletna, cjelovita i opširna informacija vezana sa sistem odbrane i Program reformi BiH, te da se o tome obavijesti Narodna skupština RS-a.

- Taj dokument nije aktivan. Aktivira se tek kad se izabere Vijeće ministara BiH. Tek onda možemo da razgovaramo o njemu i može da bude dostupan, jer bi sve drugo bilo spekulacije. Za razgovore koje smo imali moj tim i ja opredjeljujuća je bila činjenica da je ranije izrađen neki dokument koji se zvao Akcioni plan za članstvo, koji je imao 150 stranica, i uspjeli smo da izbacimo iz toga. Tamo je bila predviđena i nova reforma policije i mnogo čega drugog. Jedna kvalitetna činjenica jeste, a zahvalan sam i partnerima iz bošnjačke političke elite koji su i prije ovog dokumenta ukazivali na to da, ako nema volje Srba i RS-a, neće biti članstva. To je na neki način ugrađeno - kazao je Dodik.

Dodik je kazao da Plan reformi nije suprotan politici vojne neutralnosti, a za to, dodaje, ima dosta dokaza. Opoziciju u entitetu RS je optužio da su ignorirali usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti, te im se danas zahvalio jer su, kako je kazao, tek sada saglasni sa politikom SNSD-a.

- Poručujem narodu RS-a da je u ovom dokumentu otvorena vojna neutralnost i ona nije upitna. RS je vraćena kao faktor odlučivanja o tim integracijama, bez obzira kakve one bile – izjavio je predsjednik SNSD-a.

Dogovor o novom sazivu Vijeća ministara BiH nema veze sa vraćanjem Senada Bratića za potpredsjednika Narodne skupštine RS-a.

- Niko u FBiH ne nudi partnerstvo SNSD-u. Mi nemamo obavezu – kazao je Dodik pojašnjavajući svoj stav.

Predsjednik SNSD-a tvrdi da je jasno rečeno kako će dokument Program reformi biti prihvaćen onako kako se on zove, te da to NATO neće smatrati osnovicom za aktiviranje bilo čega.

- Da nisam siguran, sigurno ne bi ovo uradio. Nema aktiviranja MAP-a i to je meni jasno – dodao je Dodik.

Na upit o prenesenim nadležnostima u posljednjih pet godina, Dodik je kazao da je Savez za promjene pokušao da to radi, ali da je vlast u RS-u to spriječila. U tom je kontekstu spomenuo Mehanizam koordinacije, te definiranje investicija na državnom nivou.

- Entiteti ne mogu da budu isključeni. Bošnjačka politika je da su oni gore i da oni naređuju. Ne, ne naređuju oni – izjavio je Dodik.

Govoreći o imenovanjima kadrova na rukovodeće pozicije u državnim institucijama, Dodik je izjavio da je to stvar dogovora koji će se voditi u narednom periodu.

- To nije nikakva koalicija, to je neophodno partnerstvo. Nema toga što SDA ne bi učinila da eliminira SNSD iz te priče, ali nisu uspjeli. Kao što ni mi ne možemo eliminirati njih - poručio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je kazao da je razgovarano i o realizaciji zaključaka Glavnog odbora SNSD-a, te da je u cjelosti realiziran zaključak o tome da članovi Predsjedništva SNSD-a obiđu općinske organizacije te stranke.

- Podržali smo politike Vlade vezano za povećanje plaća. Već sada se operativno na nivou ministarstava ta politika provodi – izjavio je Dodik.

Najavio je povećanje penzija od 1. januara za tri posto, što će značiti povećanje sredstava na godišnjem nivou od 40 miliona KM.

Najavio je Dodik i novi Zakon o visokom obrazovanju u RS-u, ali i nove zakone o osnovnom i srednjem obrazovanju, koji će, kako je kazao, biti koordinirani sa programima u Srbiji.

- Sa izborom Vijeća ministara bit će deblokirana sredstva za nastavak izgradnje autoputa, ali i nove projekte koji su vezani za lokalne zajednice, kao što je Bosanska Gradiška – izjavio je Dodik.

Posebno pitanje je, dodaje, pitanje pronatalitne politike, koje se, tvrdi, realiziraju i bit će pospješene. Dodik tvrdi da RS neće biti u deficitu, te da uspješno završava budžetsku godinu i da neće biti dovedeno u pitanje finansiranje likvidnosti u narednoj godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.