Kratki je ovo rezime poruka koje je šef SNSD-a Milorad Dodik uputio nakon sastanka u Banjoj Luci sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milanom Tegeltijom, čija je sigurnost, tvrdi on, ugrožena.

VEZANI TEKST - Tegeltija se sastao sa Dodikom i Cvijanović: "Ovo je dio plana potpunog rušenja RS-a"

Međutim, Dodikov SNSD i njegovi koalicioni partneri se očigledno svim silama trude da povećaju broj onih čija će "sigurnost biti ugrožena u Sarajevu".

Značajan dio dnevnog reda naredne sjednice Vijeća ministara BiH, zakazane za 11. decembar, rezervisan je za davanje saglasnosti za zanavljanje radnih mjesta u institucijama BiH.

Taj je zahtjev, između ostalih, uputio i SNSD-ov ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, koji od Vijeća ministara BiH traži produženje angažmana saradnika u svom ministarstvu. A Košarcu je, što smo saznali od njegove supruge Sanje, veoma stalo do njegovih "saradnica".

Ne traži Košarac samo zanavljanje radnih mjesta, već i upošljavanje novih kadrova. Od Vijeća ministara je zatražio davanje saglasnosti za novo zapošljavanje u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, što se također našlo na dnevnom redu naredne sjednice.

VEZANI TEKST - Supruga ministra Staše Košarca o agoniji koju proživljava sa svoja dva sina: Izdaju djece i porodice ne praštam!

Na produženju angažmana saradnika insistira i DNS-ov ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić, koji je također od Vijeća ministara BiH zatražio saglasnost za zanavljanje radnog mjesta u tom ministarstvu.

Zanavljanje radnih mjesta traži i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak, te čelnici još četiri državne institucije. Na reduciranje izdvajanja za javni sektor čelnike državnih institucija, očigledno, nije natjerala ni pandemija koronavirusa.

U BiH živi 30,8 posto stanovništva srpske nacionalnosti. U institucijama države BiH, sudeći prema podacima Agencije za državnu službu, čine 35 posto ukupnog broja uposlenih, što je znatno više u odnosu na procentualno učešće u ukupnom broju stanovnika. Nacionalna struktura uposlenih bi, podsjetit ćemo, trebala odgovarati upravo nacionalnoj strukturi ukupnog stanovništva BiH.

Vrata državnih institucija su, s druge strane, zatvorena za Srbe iz FBiH. Oni nisu po Dodikovoj mjeri, što je šef SNSD-a još jednom potvrdio na konferenciji za medije nakon sastanka sa Tegeltijom, kada se požalio da se u institucije "uvlače Srbi iz FBiH".

VEZANI TEKST - Zvanični podaci: Svaki dan iz RS-a na posao u Sarajevo dolazi najmanje 5.000 osoba

Prema zvaničnim podacima koje je Faktor objavio u augustu prošle godine, svakog dana na posao u Sarajevo dolazi najmanje 5.000 osoba sa prebivalištem u entitetu RS. Tezu o ugroženosti Srba iz entiteta RS u našem glavnom gradu ne potkrepljuje niti jedan policijski izvještaj ili etnički motiviran incident.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, čak 7.845 državnih službenika sa mjestom prebivališta u entitetu RS i Brčko Distriktu svakodnevno dolazi na posao u institucije države BiH, uglavnom one sa sjedištem u Sarajevu.

Poručio je Dodik da je "političko Sarajevo", kojeg je nazvao monstrumom, oronulo u svakom smislu i da je u njemu jedna potpuna depresija i apatija. Ta ga procjena nije spriječila da preko "političkog Sarajeva" zatraži novi kredit od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi pokušao spriječiti potpuni finansijski kolaps entiteta RS.