open-navfaktor-logo
search
Upućeni zahtjevi
Dodik tvrdi da Srbi iz RS-a nisu sigurni u Sarajevu, njegovi kadrovi traže nova zapošljavanja u institucije
Srbi iz entiteta RS nisu sigurni u Sarajevu. U tom "monstrumu" im je ugrožena fizička sigurnost, pa im se savjetuje da se čuvaju dok borave u tom gradu.
09.12.2020. u 11:39
get url
text

Kratki je ovo rezime poruka koje je šef SNSD-a Milorad Dodik uputio nakon sastanka u Banjoj Luci sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milanom Tegeltijom, čija je sigurnost, tvrdi on, ugrožena.

VEZANI TEKST - Tegeltija se sastao sa Dodikom i Cvijanović: "Ovo je dio plana potpunog rušenja RS-a"

Međutim, Dodikov SNSD i njegovi koalicioni partneri se očigledno svim silama trude da povećaju broj onih čija će "sigurnost biti ugrožena u Sarajevu".

Značajan dio dnevnog reda naredne sjednice Vijeća ministara BiH, zakazane za 11. decembar, rezervisan je za davanje saglasnosti za zanavljanje radnih mjesta u institucijama BiH.

Taj je zahtjev, između ostalih, uputio i SNSD-ov ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, koji od Vijeća ministara BiH traži produženje angažmana saradnika u svom ministarstvu. A Košarcu je, što smo saznali od njegove supruge Sanje, veoma stalo do njegovih "saradnica".

Ne traži Košarac samo zanavljanje radnih mjesta, već i upošljavanje novih kadrova. Od Vijeća ministara je zatražio davanje saglasnosti za novo zapošljavanje u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, što se također našlo na dnevnom redu naredne sjednice.

VEZANI TEKST - Supruga ministra Staše Košarca o agoniji koju proživljava sa svoja dva sina: Izdaju djece i porodice ne praštam!

Na produženju angažmana saradnika insistira i DNS-ov ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić, koji je također od Vijeća ministara BiH zatražio saglasnost za zanavljanje radnog mjesta u tom ministarstvu.

Zanavljanje radnih mjesta traži i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak, te čelnici još četiri državne institucije. Na reduciranje izdvajanja za javni sektor čelnike državnih institucija, očigledno, nije natjerala ni pandemija koronavirusa.

U BiH živi 30,8 posto stanovništva srpske nacionalnosti. U institucijama države BiH, sudeći prema podacima Agencije za državnu službu, čine 35 posto ukupnog broja uposlenih, što je znatno više u odnosu na procentualno učešće u ukupnom broju stanovnika. Nacionalna struktura uposlenih bi, podsjetit ćemo, trebala odgovarati upravo nacionalnoj strukturi ukupnog stanovništva BiH.

Vrata državnih institucija su, s druge strane, zatvorena za Srbe iz FBiH. Oni nisu po Dodikovoj mjeri, što je šef SNSD-a još jednom potvrdio na konferenciji za medije nakon sastanka sa Tegeltijom, kada se požalio da se u institucije "uvlače Srbi iz FBiH".

VEZANI TEKST - Zvanični podaci: Svaki dan iz RS-a na posao u Sarajevo dolazi najmanje 5.000 osoba

Prema zvaničnim podacima koje je Faktor objavio u augustu prošle godine, svakog dana na posao u Sarajevo dolazi najmanje 5.000 osoba sa prebivalištem u entitetu RS. Tezu o ugroženosti Srba iz entiteta RS u našem glavnom gradu ne potkrepljuje niti jedan policijski izvještaj ili etnički motiviran incident.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, čak 7.845 državnih službenika sa mjestom prebivališta u entitetu RS i Brčko Distriktu svakodnevno dolazi na posao u institucije države BiH, uglavnom one sa sjedištem u Sarajevu.

Poručio je Dodik da je "političko Sarajevo", kojeg je nazvao monstrumom, oronulo u svakom smislu i da je u njemu jedna potpuna depresija i apatija. Ta ga procjena nije spriječila da preko "političkog Sarajeva" zatraži novi kredit od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi pokušao spriječiti potpuni finansijski kolaps entiteta RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.