open-navfaktor-logo
search
Konferencija u Banjoj Luci
Dodik: Tražimo 200 miliona eura od MMF-a, po 100 miliona svakom entitetu
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas u Banjoj Luci nakon sastanka sa predstavnicima bankarskog sektora u entitetu RS da se danonoćno prati situacija u vezi s koronavirusom, te da se utvrđuju neophodne mjere.
16.03.2020. u 12:50
get url
text

- Ja sam zahvalan Udruženju banaka i bankarima iz RS-a što su ovako promptno reagirali na zahtjev da se sastanemo danas i da razgovaramo o tome kako oni mogu svojim poslovima, ne ugrožavajući likvidnost i čuvajući osnovne elemente stabilnosti banaka, kako možemo dodatno da reagiramo u pogledu podrške privredi jer je očigledno da će sama činjenica da su smanjene privredne aktivnosti utjecati na prihode koji će bitno utjecati i na javne prihode i javne račune u RS-u – izjavio je Dodik.

Dodik ocjenjuje da samo cjelovit sistem mjera, od Centralne banke BiH do entitetskih agencija za bankarstvo i vlada, može dati rezultat.

- Danas ćemo u Predsjedništvu BiH imati sastanak da sa stanovišta nadležnosti koje Predsjedništvo ima reagiramo i da damo neke odgovore. Prema Ustavu, nadležnost za rad Centralne banke ima Predsjedništvo. Ja ću predložiti da se ukine negativna stopa na sredstva iznad obavezne rezerve, da se sredstva obavezne rezerve smanji za pola, da bude pet posto. Time bi se oslobodilo oko dvije i po milijarde dodatnih likvidnih sredstava u BiH i to bi bitno utjecalo na likvidnost i samih banaka i mogućnost da prate preduzeća i javni sektor u tom pogledu. To će biti predočeno danas i vjerujem da će druga dva člana Predsjedništva BiH prihvatiti jer je to u interesu i banaka u FBiH – kazao je Dodik.

Dodik je dodao da je ovo težak period za sve, da nema mjesta za paniku, ali ima za zabrinutost. Pozvao je građane da se pridržavaju mjera koje vlasti utvrde.

- Prošli smo mnogo teških situacija. Ova je teška zato što je neizvjesna. Ne znamo dokle i kako će se to kretati. Ono što vidimo u razvijenim ekonomijama je da se poduzimaju dramatične mjere. Mogli ste sinoć da čujete dvije stvari koje su bile nemoguće da se dese prije pet godina, a to je da je Njemačka zatvorila svoje granice prema Austriji, Švicarskoj i Francuskoj i da je Evropska unija donijela odluku da zabrani isporuku medicinskih sredstava i opreme izvan Evropske unije. To nas dovodi u poziciju da ne možemo računati na tu stranu jer očigledno možemo da računamo da nam sa te strane dođe neki virus, a ne da dođe neka vrsta pomoći – izjavio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je kazao da postoje kontakti sa MMF-om, koji bi, kako je kazao, mogo odobriti iznos od 200 miliona eura, po 100 miliona eura svakom entitetu, za održavanje likvidnosti.

VEZANI TEKST - Dubioza RS-a: Zadužit će se još 315 miliona KM, od međunarodnih kreditora ne mogu dobiti novac

- Danas ćemo razgovarati i o povećanju sankcija za neodgovorne. U suštini nama se dešava to da jedan broj potpuno neodgovornih pojedinaca ignoriraju sve apele, ignoriraju svoja saznanja iz zemalja iz kojih dolaze, dolaze nama ovdje i nekontrolisano se krečući šire ovdje virus. Tako se desilo sa ovim čovjekom iz Srbca koji je zajedno sa nekim brojem ljudi došao kombijem iz Njemačke i donio nam virus na taj način. Ne treba praviti hajku na ljude, ali morao je da bude odgovoran toliko da ne izloži svoju porodicu, kumove i prijatelje tome i zato ove mjere koje ćemo mi danas dogovoriti na Predsjedništvu – tvrdi Dodik.

Dodao je da će se danas govoriti o angažmanu Oružanih snaga koje će, kako je kazao, biti angažirane samo na postavljanju šatora.

- Vidimo da se širi neka priča o angažiranju vojske. Ne angažiranje vojske, ali angažiranje sredstava kao što su šatori i kreveti – kazao je Dodik.

Zamolio je još jednom sve građane da se pridržavaju mjera, a poručio je da će se institucije entiteta RS ponašati odgovorno.

Premijer entiteta RS Radovan Višković je također prisustvovao današnjem sastanku.

- Poslovne banke sa sjedištem u RS-u će, skupa sa Agencijom za bankarstvo RS-a, u narednim satima i danima, možda već danas, sjesti i kreirati konkretne mjere za privredne subjekte ali i za građane. Svi aranžamni koje banke budu sklapale, biće na bazi pojedinačnih, svaki sklijent će biti posebno tretiran i obrađivan – kazao je Višković.

On je poručio i da će sve cijene biti ograničene i to na nivo od 5. marta ove godine, kada se pojavio prvi slučaj korona virusa u BiH.

 

 

Višković sa predstavnicima bankarskog sektora

Pratite #UŽIVO pres konferenciju premijera Viškovića sa predstavnicima bankarskog sektora #RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Monday, March 16, 2020
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.