open-navfaktor-logo
search
Sastanak sa Stracheom
Dodik sutra u Beču sa austrijskim vicekancelarom koji otvoreno podržava secesiju entiteta RS
Ovaj dvojac se već ranije sastajao u nekoliko navrata, a Strache u javnim istupima nije skrivao podršku secesionističkim ambicijama entiteta RS
12.05.2019. u 13:01
get url
text
Milorad Dodik, Hans-Christian Strache

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravit će u ponedjeljak, na poziv austrijskog vicekancelara i lidera tamošnje desničarske Slobodarske partije Heinz-Christiana Strachea.

Dodik i Strache bi trebalo razgovarati o, navodi se, procesu proširenja Evropske unije, sigurnosnoj situaciji u BiH, pitanju migracija te bilateralnim odnosima, odnosno saradnji u oblasti ekonomije i kulture. Sastanak će biti održan u kabinetu vicekancelara sa početkom u 10.00 sati.

Ovaj dvojac se već ranije sastajao u nekoliko navrata, a Strache u javnim istupima nije skrivao podršku secesionističkim ambicijama entiteta RS, odnosno podršku ugrožavanju teritorijalnog integriteta BiH. Dodik je svojevremeno pozivao Srbe u Austriji da glasaju za Slobodarsku partiju na parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Posljednji put se Dodik sastao sa Stracheom u februaru ove godine, a dan ranije je u Beču razgovarao sa predstavnicima Slobodarske partije i Lige, italijanske desničarske stranke koju predvodi Matteo Salvini. Zanimljivo je da je poveznica koja veće ove tri stranke uske veze sa Moskvom, a Salvini je prije nekoliko mjeseci bio glavni akter afere vezane za rusko finansiranje kampanje Lige.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.