open-navfaktor-logo
search
Najavio izvještaj NSRS-u
Dodik sumirao godinu i poručio: SNSD se ne vraća u institucije, umoran sam
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke u Banjoj Luci, da se SNSD neće vratiti u institucije BiH sve dok iz "pravnog prometa" ne bude povučena odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.
30.12.2021. u 15:27
get url
text

- Izaći ćemo u februaru ili martu i podnijeti izvještaj o tom pitanju i razgovarati u NSRS-u. Imamo zaključak da se ne ide i ne odlučuje u svim organima BiH, a negdje se pokazalo da se mora donijeti odluka, a sve dalje će zavisiti od NSRS-a koja će razmatrati informaciju i donijeti zaključke – rekao je Dodik.

Poručio je da su ovu godinu okarakterisali odnosi na nivou BiH.

- Sve naše aktivnosti će se u usmjeriti ka Ustavu BiH. U januaru ćemo pristupiti radu na realizaciji zaključaka koje je donijela NSRS i početi usvajanje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH gdje će se definisati ustavna pozicija RS-a. Donijet ćemo zakon o prestanku važenja zakona o zabrani raspolaganju državnom imovinom RS-a koji je ranije donio Paddy Ashdown. Ta imovina mora biti spašena. Uradit ćemo i novi zakon o imovini i time vratiti vlasništvo nad šumama i poljoprivrednim zemljištem, bez obzira na sramno ponašanje Ustavnog suda BiH – kazao je Dodik.

Govoreći o predstojećoj proslavi 9. januara, pozvao je sve na centralno okupljanje u Banjoj Luci.

- To je dužnosti svih nas, savremenika, da damo pažnju činjenici da RS obilježava 30 godina – rekao je Dodik.

Najavio je i Sabor stranke, najvjerovatnije krajem marta ili početkom aprila, a gdje će se promovisati program za predstojeće Opće izbore, ali ne i pojedinačni kandidati i nije precizirao kada će to biti urađeno.

- U ovom trenutku, prema istraživanjima, SNSD ima podršku od 32,4 posto javnosti u RS-u, a cilj je da ona bude veća od 40 posto – rekao je Dodik.

Upitan da li će on eventualno biti kandidat za neku funkciju, Dodik ni to nije želio da precizira.

- Ja sam umoran, odmorit ću se ovih dana – kazao je Dodik.

Govoreći o eventualnim izbornim zakonskim izmjenama, ponovio je da će podržati da prilikom izbora člana Predsjedništva BiH u Ustavu stoji da RS bira "Srbina i Ostale", te poručio da će "Ostali" biti dodato, ali da Srbin neće biti brisano.

- To tako treba da urade i oni u Federaciji BiH – rekao je Dodik.

On je, sumirajući proteklu godinu, ponovio stare stavove o tome kako ne priznaje visokog predstavnika, kritikovao Ustavni sud BiH, govorio o ulaganjima u RS, ekonomskim pokazateljima i drugo.

- Novo je izgradnja tri elektrane na gas koje ćemo uraditi zajedno sa Gaspromom. Gradit ćemo i novu bolnicu u Trebinju – rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.