open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Dodik: Sukoba nema i neće ih biti, legitimna je akcija RS-a da vrati svoje nadležnosti
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da političke akcije bh. entiteta RS ne ugrožavaju sigurnost na bilo koji način, jer su one motivisane isključivo primjenom Ustava BiH.
20.10.2021. u 17:34
get url
text

- Sukoba nema i neće ih biti - poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Dodik je rekao da su te akcije legitimne, kao i da nema ništa sporno u usvajanju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, prenio je RTRS.

Podsjetio je da je RS imala svoju Agenciju za lijekove, kao i da prijenos nadleženosti, koji se desio ranije, nije dao rezultate.

On je rekao da će do polovine iduće sedmice RS imati svu dokumentaciju u vezi sa vraćanjem nadležnosti.

- Legitimna je akcija RS-a da vrati svoje nadležnosti. Do 28. imat ćemo pripremljenu dokumentaciju i zakazati sjednicu NSRS-a - istakao je Dodik.

On je naveo da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) danas, bez ijednog srpskog glasa, smijenilo glavnu tužiteljicu BiH Gordanu Tadić.

- Smijenili su glavnu tužiteljicu sa šest glasova muslimana i sve je urađeno po naredbi SDA. Oni "drže" i OSA-u, a sljedeći cilj je Centralna izborna komisija i to im je pakleni plan da BiH ustroje po svojim željama. Svako kome je stalo do dejtonske BiH mora ovo da primijeti - rekao je Dodik i dodao da predstavnici Bošnjaka nisu spremni na dogovor.

Osvrnuo se i na posjetu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Bijeljini.

- Vidimo da se na terenu realizuje plan okupljanja probosanskih snaga, dolaskom Džaferovića u Bijeljinu i najbolje pokazuje kako se okupljaju probosanske snage. Koriste razne spinove, napade na RS, dovodeći u zabludu javnost u RS-u - istakao je Dodik.

Također je naveo i da je važno što je NSRS danas usvojila Zakon o lijekovima, dodajući da BiH nema visokog predstavnika.

- Ovaj Schmidt se lažno predstavlja, nema visokog predstavnika dok ga ne imenuje Vijeće sigurnnosti UN-a. Nijedan dopis njegov ne znači ništa, to je kao dopis običnog građanina. Da ima pravde i odgovornosti neko bi već protjerao čovjeka odavdje jer se lažno predstavlja - kazao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.