open-navfaktor-logo
search
Iznio svoju stranu
Dodik: Spreman sam na sastanak s Izetbegovićem i Čovićem, ali bez stranaca
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izjavio je danas da je spreman da razgovara s bilo kojim domaćim političarem u BiH, ali bez prisustva stranaca.
10.10.2021. u 15:52
get url
text

Dodik je ovo rekao reagirajući na tvrdnju Bakira Izetbegovića, koji je prije dva dana rekao da je odbio sastanak s Dodikom.

- Prije dva dana je neko primijetio izjavu Izetbegovića, koji je rekao da je odbio sa mnom neki sastanak. To, naravno, nije tačno. Istina je da je u okviru ambasadora Evropske komisije zatraženo da Izetbegović posreduje i organizuje sastanak mene, Izetbegovića i Čovića - rekao je Dodik novinarima u Novoj Topoli.

Istakao je da pristaje na ovaj sastanak samo pod uslovom da nema nikoga od stranaca.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Dodik me zvao da razgovaramo, odbio sam jer bi on to pretvorio u pregovore o razbijanju OSBiH...

Podsjećamo, Izetbegović je rekao da ga je Milorad Dodik zvao da razgovaramo, i da je on to odbio.

- Dakle, samo on, ja i Čović (Dragan, predsjednik HDZ-a BiH i prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH). Odbio sam ga zato što bi on to pretvorio u pregovore, o povratku na izvorni Dejton, o razbijanju Oružanih snaga - rekao je Izetbegović na svečanosti povodom osnivanja Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo.

Dodik je, pak, rekao da on nije zakazivao nikakav sastanak.

- Ja nisam zakazivao nikakav sastanak. Ja ne znam šta je Izetbegoviću, mada ne bježim od toga da razgovaramo, ali ne u atmosferi, ne u kapacitetu stranaca koji su ovdje sve svoje pokazali prema Srbima. Stranci se ponašaju podsmješljivo i ignorišu sve probleme na koje smo ukazivali u vezi sa Ustavnim sudom BiH i visokim predstavnikom. Oni i dalje smatraju da trebaju da upravljaju nama. Ja to odbacujem i zato nisam htio da se u jednom aranžmanu koji kreiraju stranci nađem ni sa kim - naveo je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.