Vlada će, kaže Dodik, to pitanje razmatrati na narednoj sjednici.

- To će biti u četvrtak, 14. maja, kada je sjednica Vlade, a u narednim danima i Narodna skupština RS-a će donijeti odluku o ukidanju vanrednog stanja - rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ostat će na snazi vanredna situacija zbog, kako je dodao, mogućnosti uvođenja nekih mjera, ukoliko epidemija virusa korona ponovo eskalira.

Dodik je danas, prisustvujući u Kasarni "Kozara" obilježavanju Dana Vojske RS-a (VRS) i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), ponovio tvrdnje da je ukidanje VRS-a bila greška, ali da je svjestan "okolnosti i pritisaka koji su doveli do toga".

VRS je postojao do januara 2006. nakon čega je ušao u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Dodik je dodao i da srpski narod neće zaboraviti NATO bombardovanje tokom rata u BiH, kao i da će nastaviti slaviti Dan osnivanja VRS-a.

Komandant Trećeg pješadijskog (RS) puka OSBiH Milan Radojičić podsjetio je danas da taj puk čuva tradiciju VRS-a.

Obilježavanju 12. maja - Dana VRS-a i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH prisustvovala je entitetske predsjednica Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i drugi.