open-navfaktor-logo
search
Političke ambicije
Dodik: SNSD će pokušati da dobije jedno mjesto u Vladi Federacije BiH
Dodik je najavio i posjetu Aleksandra Vučića Drvaru 29. januara
18.01.2020. u 13:40
get url
text

U Banjoj Luci je održana sjednica Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemkrata (SNSD), nakon koje se obratio predsjednik te stranke Milorad Dodik.

Na sjednici se, kako je kazao Dodik, razgovaralo o stanju u ekonomiji u bh. entitetu RS, te su utvrđeni nulti prioriteti u okviru investicionih aktivnosti kao što su izgradnja gasovoda, autoputa , bolnice u Doboju, Kardiohirurgije u Banjoj Luci i nekoliko elektrana.

- Mislimo da povećani nivo investicija je realan zato što RS ima stabilne račune i u tom pogledu može da osigura dalji tok investiranja. Javni dug RS-a je 37 posto BDP-a i mi računamo da je taj prostor koji imamo sasvim legitiman da možemo dalje raditi – tvrdi Dodik.

Najavio je i modernizaciju magistralnih puteva u entitetu RS jer, kako je kazao, kroz održavanje puteva odlazi mnogo novca, te je bolje uraditi kvalitetnu modernizaciju kako bi putevi bili izdržljiviji.

- Naš glavni prioritet jeste izgradnja autoputa od Doboja prema Modriči i dalje preko Brčkog do mosta na Rači – izjavio je Dodik.

Dodik je kazao da je razgovarano i o aktuelnoj situaciji na nivou BiH i FBiH sa aspekta ostvarivanja interesa entiteta RS i srpskog naroda. Najavio je i posjetu Aleksandra Vučića Drvaru 29. januara.

- Dodatni problem je nivo FBiH, gdje Klub delegata u Domu naroda FBiH jeste popunjen do ustavne pozicije od 17 delegata. SNSD tamo ima četiri delegata i u tom pogledu, da bi bio referentan za predlaganje, treba grupa od šest delegata i mi ćemo tamo raditi da SNSD dobije jedno od važnih mjesta, ili potpredsjednika FBiH ili neko drugo važno mjesto, ali svakako ćemo pokušati da osiguramo bar jedno ministarsko mjesto u samoj Vladi FBiH – kazao je Dodik.

Govoreći o popunjavanju Vijeća ministara BiH, odnosno o (ne)imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Dodik je izjavio da se SNSD drži principa prema kojem političke opcije ne osporavaju izbor drugih stranaka i da je dogovor već postignut. Božović, tvrdi, nema nijednu prepreku da bude imenovan.

- SDA, imajući u vidu njihovo uobičajeno ponašanje, želi na dogovor novi dogovor i sada odjednom osporavaju ono što je dogovoreno. To nije prihvatljivo. Mi takvu vrstu priče ne želimo prihvatiti. Ako žele da razgovaraju na entitetskom nivou, onda ćemo organizirati sastanak. Ja sam razgovarao telefonom sa Izetbegovićem i rekao: "Nije problem da mi razgovaramo o svakom pitanju, ali na entitetskom nivou, a ne da vi stalno dovodite u pitanje i problematizirate bilo koje pitanje". To nije ni fer ni korektno. Za nas je bilo vrlo teško prihvatiti Biseru Turković na mjestu ministrice vanjskih poslova, ali to nismo osporili jer je to stvar bošnjačke strane - dodao je Dodik.

Ponovio je da je SNSD jedini "legitimni predstavnik srpskog naroda u FBiH", te da je sasvim logično da imaju potpredsjednika FBiH i da participiraju u Vladi FBiH. Doveo je u pitanje mogućnost da se novi saziv Vlade FBiH formira u ovom mandatu, te je konstatirao da se SNSD "približava tome da ima šest delegata u Domu naroda FBiH". Potvrdio je predsjednik SNSD-a informaciju da će Darko Ćulum biti novi direktor SIPA-e.

Dodik je, osvrnuvši se ponovo na investicije u entitetu RS, dodao da je potrebno angažirati oko 7,5 milijardi KM, što je, ocjenjuje, jedan od najcjelovitijih planova tog bh. entiteta i da će već u ovoj godini biti angažirano oko jednu milijardu KM.

Nikola Špirić je podsjetio da SNSD ima četiri zastupnika u Skupštini Kantona 10, što će, ocjenjuje, ojačati snagu te stranke u pregovorima sa HDZ-om BiH o formiranju Vlade tog kantona. SNSD, naime, u Vladi Kantona 10 očekuje tri ministarska mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.