open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice
Dodik se požalio novinarima da u državi ništa ne valja, samo Predsjedništvo radi
Kazao je da "Vijeće ministara nekada nešto radi, a uglavnom ne radi, ne održava svoje sjednice
19.06.2019. u 21:32
get url
text

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zatražit će sveobuhvatan dokument koji će sadržavati mjere vezane za migrantsku krizu jer to danas nismo dobili od Vijeća ministara BiH, potvrdio je novinarima u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon današnje sjednice.

On smatra da bi BiH mogla inicirati skup na kojem bi s predstavnicima nadležnih tijela Crne Gore i Srbije mogli dogovoriti mjere za sprečavanje ulaska ilegalnih migranata u BiH, odnosno dogovoriti mjere prije svega zbog trgovine i naplaćivanja za prelazak tih ljudi preko granice što se smatra jednim od osnovnih problema.

- To bi bila efikasnija mjera nego bilo kakvo angažiranje pripadnika Oružanih snaga BiH. Svi znaju gdje migranti prolaze, ali nema akcije u tom smislu stoga su nam potrebne efektivne mjere. Očekujemo od Vijeća ministara da će predložiti takve mjere. Zato ništa još u vezi s tim nismo zaključili - dodao je Dodik.

Govoreći o evropskom putu BiH ocijenio je da su sve akcije sada usmjerene na njegovo zaustavljanje, napominjući da su iz Evropske komisije naglasili potrebu prije svega formiranja izvršne vlasti, dodajući da to nije problem ukoliko nema uvjetovanja.

Kazao je da zbog ovakve situacije građani trpe, a BiH gubi međunarodni integritet, zbog čega bi bilo bolje, kaže Dodik, da je još u decembru formiran novi saziv Vijeća minista BiH.

- Izvještaj Evropske komisije i samoproglašenog tijela koje se naziva PIK govore o tome kako je neophodno što prije formirati organe vlasti. S naše strane ili strane koju ja predstavljam nema nijednog problema ni uslova za formiranje vlasti u BiH i ja sam to spreman učiniti bez ikakvih uslovljavanja. Znamo da BiH gubi svoj međunarodni ugled i pozicije vezane za neka rješenja. Bilo bi pametnije da smo još u decembru, a bilo je uslova, formirali Vijeće ministara BiH. Sada bismo imali drugu evropsku dinamiku i ne bismo se ovako zapetljali. U BiH gotovo ništa ne funkcioniše osim Predsjedništva - rekao je Dodik.

Kazao je da "Vijeće ministara nekada nešto radi, a uglavnom ne radi, ne održava svoje sjednice".

- Parlament pokušava na silu pokazati da nešto radi, što nije efikasno. Sve skupa, ovo je jedna atrofična situacija koja mora biti brzo riješena i ja sam spreman učestvovati u rješavanju tog pitanja formiranja vlasti. Nije dobro što nemamo vlast. Dolaze važni događaji kakav je samit lidera kada će doći oko 14 predsjednika država u BiH u okviru inicijative saradnje u jugoistočnoj Evropi - rekao je Dodik.

Kako je zaključio u izjavi za medije, spreman je implementirati sve napisano u dokumentu u kojem su ranije on kao lider Saveza nezavisnih socijeldmeokrata (SNSD) te predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović raspodijelili pozicije u Vijeću ministara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.