open-navfaktor-logo
search
"Može mačku o rep..."
Dodik: Schmidtov izvještaj su pisali muslimani, on nema mogućnost spoznaje te vrste, on je okupator
Milorad Dodik, šef Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), komentirao je izvještaj o Bosni i Hercegovini koji je visoki predstavnik Christian Schmidt uputio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.
02.11.2021. u 14:57
get url
text

Očekivan komentar od Dodika. Schmidta nazova okupatorom, Bošnjake i dalje svodi na vjersku skupinu - muslimane. 

- On je okupator. Ako smo mi separatisti, on je okupator. On je čovjek koji nema nikakve nadležnosti. Sve će se završiti tako što tu njegovu pisaniju niko neće usvojiti, neće biti dokument. Imate prvi put da se u Vijeću sigurnosti neće usvojiti izvještaj visokog predstavnika, niti će se taj visoki predstavnik, koliko sam ja razumio, obraćati Vijeću sigurnosti UN-a. To je poraz za čovjeka koji ovdje samog sebe predstavlja visokim predstavnikom. 

Nema ništa protiv Schmidta lično. Ponekad imam čak i neke simpatije prema njemu, a ponekad mi ga je žao. E sad on sebi vjerovatno bilda (...), daj da se obračuna sa Srbima, kao što je kroz taj izvještaj. Navodni izvještaj. Pisali su ga muslimani u Sarajevu, a on je samo potpisao. Tu nema njega nigdje, niti on ima objektivne mogućnosti da ima spoznaje te vrste koje su navedene u tom izvještaju - nabrajao je Dodik prilikom susreta s novinarima danas u Banjoj Luci. 

Za njega su navodi iz Schmidtovog izvještaja klevete o RS-u i o njemu, pa te "klevete" vidi "u svakom pasusu". 

VEZANI TEKST - Ekskluzivno otkrivamo prvi Schmidtov izvještaj UN-u: Ako ne reagujemo, mir će biti ugrožen, a Dejtonski sporazum poništen

 

Dodik je precizirao kako smatra da je u Schmidtovom izvještaju sve "površno i nedorečeno, a i u funkciji muslimanskih interesa".

- To vrvi od laži i netačnosti. Zato to neće ni razmatrati Vijeće sigurnosti koliko ja znam. U svakom slučaju sačekat ćemo dan-dva. Ovaj put definitivno se odlučuje ima li visokog predstavnika u BiH ili ga nema. Ja mislim da ga definitivno nema i da ga neće ni biti.

On prijeti da će koristiti bonska ovlaštenja. To može objesiti mačku o rep. Šta će on s tim u Republici Srpskoj? Neka ode u Vijeće sigurnosti i pribavi da je imenovan, onda ćemo ovdje razgovarati. Ovako nemamo šta da razgovaramo. On je isključivo u funkciji muslimana, provodi muslimansku politiku u BiH - odgovarao je Dodik na novinarsko pitanje o Schmidtovom izvještaju, neobično dugo obrazlažući, budući da sam tvrdi kako Schmidt nije visoki predstavnik, da ga kao takav ne zanima i da njegov izvještaj nije uopće dokument. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.